Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OPTA stimuleert prijsverlaging bellen van vast naar mobiel

Datum nieuwsfeit: 29-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

OPTA

Maatregelen OPTA voor verlagen tarief vast-mobiel

OPTA stimuleert prijsverlaging bellen van vast naar mobiel

Den Haag, 29 juni 1999 - Als vervolg op de constatering dat de tarieven voor het bellen van een vaste telefoonaansluiting naar een mobiel toestel te hoog zijn, heeft OPTA een aantal maatregelen aangekondigd.

OPTA is van plan KPN en Libertel aan te wijzen als telecomaanbieder met aanmerkelijke marktmacht op de markt voor mobiele telefonie. Een dergelijke aanwijzing kan OPTA geven aan een marktpartij die meer dan 25 procent marktaandeel heeft. OPTA heeft besloten tot een versnelde procedure voor deze aanwijzing omdat de markt zelf de tarieven voor bellen van vast naar mobiel niet voldoende heeft verlaagd. Door de aanwijzing van de twee aanbieders denkt OPTA zonder direct in te grijpen in tarieven toch een verdere verlaging te kunnen bevorderen.

Als de aanwijzing eenmaal een feit is mogen KPN en Libertel geen discriminerende tarieven meer vragen voor het afhandelen van gesprekken naar hun mobiele abonnees. Bellen van vast naar mobiel is momenteel veel duurder dan bellen van mobiel naar vast. Zo subsidieert de abonnee op het vaste net de mobiele beller. OPTA vindt het geen goede zaak dat met kruissubsidies de concurrentie op de mobiele markt wordt gefinancieerd. In de meeste andere EU-landen zijn de grote marktspelers al langer aangewezen als partij met aanmerkelijke marktmacht. Nederland gaat daarmee nu in de pas lopen.

KPN heeft OPTA een voornemen voorgelegd om het eindgebruikerstarief te verhogen voor het bellen naar een mobiel toestel in het buitenland met 47 cent (ex. BTW). Hiermee gaat OPTA niet akkoord. Volgens OPTA subsidieert de Nederlandse consument door deze verhoging een aantal buitenlandse aanbieders. Eén van de taken van OPTA is het beschermen van de Nederlandse consument tegen onredelijke tarieven. Bovendien is het tarief voor bellen naar een buitenlands mobiel toestel onvoldoende kostengeoriënteerd. Omdat het gaat over een groot aantal internationale afspraken heeft OPTA over deze tariefverhoging ook contact opgenomen met het Directoraat-Generaal voor de Mededinging van de Europese Commissie.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie