Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Den Haag ziet eeuwwisseling met vertrouwen tegemoet

Datum nieuwsfeit: 29-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

29 juni 1999

Merendeel van systemen millenniumbestendig

DEN HAAG ZIET EEUWWISSELING MET VERTROUWEN TEGEMOET

De aanpak van het millenniumprobleem bij de gemeente Den Haag geeft steeds meer vertrouwen. Het grootste gedeelte van de kritische systemen is inmiddels millenniumbestendig. Dat blijkt uit de 9e voortgangsrapportage millennium van coördinerend wethouder Stolte die vandaag door het college van Burgemeester en Wethouders is vastgesteld. De rapportage laat zien dat alle gemeentelijke systemen ruim voor het laatste kwartaal van 1999 millenniumbestendig zullen zijn. Daarnaast zijn er noodplannen opgesteld voor het geval er toch iets mis mocht gaan. Dat geldt met name voor uitval van elektriciteit. Alhoewel de energiesector aangeeft dat er geen grote risico´s te verwachten zijn rond de eeuwwisseling, beveelt de commissie Alders aan in noodplannen rekening te houden met een stroomuitval van maximaal acht uur.

Vrijwel alle kritische systemen hebben de deadline van 1 juni 1999 gehaald. Twee gemeentebrede systemen zijn nog niet millenniumbestendig. Het betreft de gemeentelijke bevolkingsadministratie en de gemeentelijke infrastructuur telefonie/data (Haagnet). Beide systemen verwachten op 1 augustus 1999 millenniumbestendig te zijn. In de periode tussen 15 augustus en 6 september zullen zogenaamde tijdreizen en ketentesten worden uitgevoerd, waarna het gehele gemeentelijke netwerk millenniumbestendig verklaard kan worden.

Noodplannen

Alle gemeentelijke diensten hebben inmiddels noodplannen opgesteld voor het geval er toch iets mis mocht gaan. De gemeentelijke noodplannen zijn gebaseerd op het referentiekader van de commissie Alders. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de noodplannen functioneren bij een uitval van elektriciteit van maximaal acht uur. De kans op een daadwerkelijke storing is buitengewoon klein. Maar als de stroom zou uitvallen werken bijvoorbeeld de verkeerslichten niet meer. Daarom zorgen alle stadsdelen er voor dat de borden en de belijning bij de belangrijkste kruispunten in goede staat verkeren, zodat ook zonder verkeerslichten duidelijk is wie er voorrang heeft. Het noodscenario van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten wordt als voorbeeld voor andere steden gebruikt. Alle processen van de dienst zijn nu millenniumbestendig, maar er kunnen zich altijd situaties voordoen die niet te voorzien waren. Daarom zet de dienst het ´Madurodam-SZW´ op. Op één locatie komt een geheel losstaand netwerk van computers en randapparatuur. Daarop is alle informatie die nodig is beschikbaar. Bovendien is er een noodaggregaat. Als systemen niet werken, kunnen van hieruit alle normale handelingen uitgevoerd worden, zoals het aanmaken van de betaaltape. De dienst Burgerzaken beveelt aan om zo veel mogelijk zaken al voor Kerstmis af te handelen, niet alleen omdat op 1 januari vrijwel alle tarieven omhoog gaan, maar ook om de drukte te ontlopen. Na de Kerst- en Nieuwjaarsperiode is het altijd extra druk. Voor de komende jaarwisseling komt daarbij nog de onzekerheid of bij alle tests van de elektronica toch niet iets over het hoofd gezien is. De praktijk kan altijd afwijken van de testen, ook al is de realiteit zo goed mogelijk nagebootst. Ook Burgerzaken heeft een noodplan ontwikkeld om de dienstverlening zo goed mogelijk op peil te kunnen houden. Zo wordt rond Kerstmis van alle inwoners een verkorte persoonslijst (beperkt uittreksel uit het bevolkingsregister) op CD-ROM gezet als reservebestand. Daarmee kunnen uittreksels worden verstrekt als het geautomatiseerde bevolkingssysteem onverhoopt niet kan worden geraadpleegd. Op de uittreksels staat de situatie van voor 25 december beknopt weergegeven. Voor zaken met een rechtsgevolg kunnen deze verkorte persoonslijsten echter niet gebruikt worden, dus niet bijvoorbeeld voor huursubsidie. Als pinnen of chippen onmogelijk is kan worden betaald met een cheque of contant geld. Bovendien zijn typemachines, rekenmachines, kwitantieboekjes en dergelijke uit de kast gehaald om zo veel mogelijk handelingen handmatig te kunnen verrichten. Als de uitwisseling van gegevens niet kan plaatsvinden langs de elektronische snelweg, rijdt een koerier tussen het stadhuis en de stadsdeelkantoren.

Communicatie en voorlichting

In aansluiting op de Nationale Millenniumkrant, die in de week van 21 juni 1999 is verschenen, verschijnt in De Stadskrant van 28 juni een pagina over de stand van zaken in Den Haag. Verder staat op de Haagse website www.denhaag.nl algemene informatie over het millenniumprobleem en worden de voortgangsrapportages daarop aangeboden. De voorbereidingen voor de volgende fase in de millenniumvoorlichting zijn in gang gezet. De gemeente Den Haag zal haar inwoners in het laatste kwartaal van 1999 uitgebreid informeren over de dan geldende stand van zaken en de noodplannen en continuiteitsmaatregelen die getroffen zijn.

Verdere procedure

De 9e voortgangsrapportage millennium wordt op 30 juni 1999 om 13.30 uur besproken in een extra vergadering van de raadscommissie Sport, Promotie en Media- en informatiebeleid.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie