Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afspraken over leveren financiële gegevens zorgsector

Datum nieuwsfeit: 29-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Afspraken over leveren financiële gegevens gemaakt

Dinsdag 29 juni 1999, persbericht nummer 65

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Zorgverzekeraars Nederland en de Kontaktkommissie Publiekrechtelijke Ziektekostenregelingen voor ambtenaren.

De informatievoorziening over de financiering van de zorgsector verbeteren door tijdig adequate gegevens over de uitgaven aan zorg aan te leveren. Dat is de bedoeling van het convenant dat minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de voorzitters Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland en mevrouw J. van Leeuwen van de de Kontaktkommissie Publiekrechtelijke Ziektekostenregelingen voor ambtenaren (KPZ) vandaag hebben ondertekend.

Convenant

Het convenant Gegevensaanlevering door zorgverzekeraars regelt de wijze waarop de particuliere en publiekrechtelijke zorgverzekeraars het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van informatie zullen voorzien over de kosten van zorg, zoals ziekenhuiszorg, huisartsenzorg of paramedische zorg. De zorgverzekeraars zullen deze gegevens aanleveren via Vektis, het onafhankelijke informatie-instituut van de zorgverzekeraars. Over de termijnen van gegevensaanlevering is met VWS een fasering afgesproken. Aanvankelijk zullen de gegevens eens in het jaar worden geleverd (binnen vier maanden na afsluiting van het jaar), dan eens in het kwartaal (binnen een maand na afsluiting van het kwartaal) en op den duur binnen een maand (binnen twee weken na afsluiting van een maand).

Het ministerie van VWS zal de zorgverzekeraars een eenmalige financiële vergoeding geven op het moment dat zij tot de gegevensaanlevering overgaan. VWS zal ook een deel van de benodigde aanpassingen in het statistiek-systeem van Vektis (STAT) financieren.

Regeerakkoord

Het convenant staat aangekondigd in het regeerakkoord. De overheid moet de kwaliteit van de geleverde zorg toetsen. Daarvoor is goede en betrouwbare informatie nodig, afkomstig van de zorgverzekeraars en de zorgaanbieders. Deze vertonen een toenemende bereidheid zich openbaar over hun handelen te verantwoorden. Het convenant is een uiting hiervan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie