Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minister Hermans komt met nieuwe wet studiefinanciering

Datum nieuwsfeit: 29-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 29-06-1999

Persbericht
Nummer: 91

Minister Hermans komt met nieuwe wet studiefinanciering Wet studiefinanciering geheel herschreven

De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met het wetsvoorstel voor de Wet studiefinanciering 2000 van minister Hermans. De Wet studiefinanciering 2000 is een geheel nieuwe wet en vervangt de Wet Studiefinanciering (WSF) van voormalig onderwijsminister Deetman. Sinds de invoering van die wet in 1986 onderging de WSF meer dan vijftig wetswijzigingen. Hermans heeft er voor gekozen om nu een nieuwe wet op te stellen om de leesbaarheid van de wet te vergroten. Het vernieuwde stelsel gaat met ingang van het studiejaar 2000/2001 in en geldt vanaf dat moment voor alle studenten met een prestatiebeurs (vanaf het studiejaar 1996/1997).

Door de nieuwe wet wordt de studiefinanciering flexibeler en eenvoudiger. De Wet studiefinanciering 2000 is een uitwerking van de Nota "Flexibele studiefinanciering. Een stelsel dat past." De termijn waarbinnen een student zijn diploma moet halen gaat van zes naar tien jaar. De leeftijdsgrens voor studiefinanciering schuift op van 27 naar 30 jaar. De nieuwe leeftijdsgrens geldt ook voor studenten met de tempobeurs en voor studenten in het beroepsonderwijs. Studenten in het hoger onderwijs hebben na hun 30e levensjaar nog maximaal 4 jaar recht op studiefinanciering in de vorm van een lening. Ze krijgen dan geen OV-kaart meer. Verder kunnen studenten per maand 100 gulden meer lenen en wordt de herkansingsregeling voor eerstejaars verruimd. De aanvullende beurs in het eerste jaar wordt een gift. Dankzij de wijzigingen in het studiefinancieringsstelsel wordt in- en uitschrijven voor de studiefinanciering makkelijker.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie