Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Publicatie Verleden onder ogen: herdenking van de slavernij

Datum nieuwsfeit: 30-06-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT
15 juni 1999

Op 30 juni verschijnt bij uitgeverij Arena, in samenwerking met het Prins Claus Fonds, de essaybundel

HET VERLEDEN ONDER OGEN
HERDENKING VAN DE SLAVERNIJ

Onder redactie van professor dr. Gert Oostindie

Op deze dag zal de bundel gepresenteerd worden in de Oude Zaal van de Tweede Kamer aan Roger van Boxtel, minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij door Nederland afgeschaft. Hoewel in Suriname en de Antillen 1 juli van oudsher feestelijk gevierd en herdacht wordt, zegt deze dag vrijwel geen enkele Nederlander iets.

Ruim 250 jaar van slavenhandel en slavernij in de Antillen en Suriname vormen zwarte bladzijden in de geschiedenis van Nederland. Beschamende bladzijden die tot voor kort in Nederland werden weggemoffeld. Maar eindelijk staat een monument voor de slavernij nu op de Haagse politieke agenda. Het werd tijd: Amerika, Engeland en Frankrijk gingen Nederland voor.

Met bijdragen van onder meer Adriaan van Dis, Frank Martinus Arion, Iwan Brawe,
Judith Belinfante, Hugo Pos en Carl Niehaus wordt in Het verleden onder ogen een bijdrage geleverd aan de discussie die in Nederland wordt gevoerd over hoe slavernij herdacht zou moeten worden, en op welke wijze daar vorm aan gegeven kan worden.

De essaybundel, bedoeld als voorloper op een monument ter herinnering aan de slavernij, zal op 30 juni 1999 in Den Haag worden gepresenteerd. Het welkomstwoord zal gehouden worden door Adriaan van Dis, vice-voorzitter van het bestuur van het Prins Claus Fonds. De fractievoorzitter van de PvdA, Ad Melkert, zal de inleiding verzorgen en professor dr. Gert Oostindie bespreekt de inhoud van de bundel Het verleden onder ogen. Het eerste exemplaar zal door Frank Martinus Arion worden aangeboden aan minister Roger van Boxtel.

Indien u deze presentatie wilt bijwonen kunt u een uitnodiging aanvragen bij het
Prins Claus Fonds, tel.: 070-4274303

Voor meer informatie over Het verleden onder ogen kunt u contact opnemen met Agnes Hurenkamp, Uitgeverij Arena, Herengracht 505, 1017 BV Amsterdam, tel: 020-5540503

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie