Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Duo staat terecht voor speurtocht naar kernwapens

Datum nieuwsfeit: 30-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Dit is een doorgestuurd persbericht

P E R S B E R I C H T

Duo staat terecht voor speurtocht naar massavernietigingswapens

Eindhoven, 29 juni 1999 - Op woensdag 30 juni zullen twee vredesactivisten zich voor de rechtbank in Den Bosch moeten verantwoorden voor de burgerinspectie die zij op Oudejaarsavond 1998 uitvoerden op vliegbasis Volkel. De twee, Rob Boogert (35, Den Haag) en Marjan Willemsen (22, Gemert), waren op zoek naar de kernwapens die - illegaal - op de militaire luchtmachtbasis Volkel liggen opgeslagen. De zitting begint om 9:00 in de Arrondissementsrechtbank, aan de Leeghwaterlaan in Den Bosch.

In de nacht van Oud op Nieuw zijn Rob Boogert en Marjan Willemsen op het symbolische tijdstip van vijf voor twaalf de basis opgegaan, alwaar ze begonnen aan hun speurtocht naar de massavernietigingswapens die, zo zeggen verschillende bronnen, nog altijd aanwezig zijn op vliegbasis Volkel.

Op 31 december 1998 om vijf voor twaalf, knipten zij zich - in gezelschap van een collega en een fotograaf - een weg door het hek van de basis. Na bijna zeven uur rondgekeken te hebben ontdekten ze een omheind gedeelte, waar een (Engelstalig) bord hen waarschuwde voor een verboden gebied. Ook vermeldde het bord dat wanneer ze het gebied wilden betreden, dit alleen mocht met toestemming van de commandant van de Amerikaanse leger-eenheid 752 Munss (Munitions Support Squadron). Beiden waren het erover eens dat dit een belangrijk gebied moest zijn want, zo wisten ze, 752 Munns is de eenheid die de kernwapens in vredestijd hoort te bewaken. Ook hier vonden ze een weg naar binnen en even later werden ze ontdekt en aangehouden.

Over het precieze tijdstip zegt Marjan Willemsen: ,,Symbolisch gezien zal om twaalf uur een atoomoorlog beginnen, en vijf voor twaalf is het tijdstip waarop we nog altijd kunnen proberen om dat te voorkomen. Dit is iets wat we niet af kunnen schuiven op regeringen en leiders van landen, daar moeten we ons allemaal voor inzetten. Er zijn ontzettend veel manieren om dit te doen en Rob en ik hebben op dat moment gekozen voor burgerinspecties omdat we dachten dat dit de meest effectieve manier was om zoveel mogelijk mensen wakker te kunnen schudden.''

In maart 1998 is door het Natural Resources Defence Council uit Washington, een rapport gepubliceerd in het blad Talking Stock, waarin onder andere werd gezegd dat er zowel in Belgie (Kleine Brogel) als in Nederland (Volkel) nog meerdere nucleaire kernbommen liggen. In november 1998 is door senator Pitstra (Groen Links) aan minister Van Aartsen gevraagd of de kernwapens wel van hun alert waren gehaald, waarop onze minister van Buitenlandse Zaken bevestigend antwoordde. Tenslotte is er maanden geleden bewijs boven tafel gekomen dat er nog altijd kernwapens liggen op Volkel, deze stukken zijn doorgespeeld naar onderzoeksbureau AMOK, en kunnen daar ook verkregen worden.

+++++++++++++++++++++++++

Noten voor de pers:


* Rob Boogert is te bereiken op telefoonnummer 070 - 3890235
* Marjan Willemsen is bereikbaar op telefoonnummer 0492 - 363762
* Thomas Schlijper heeft foto's gemaakt toen de activisten de basis opgingen. Hij is te bereiken via 020 - 6813930 of op zijn mobiele telefoon 06 - 55782393

* Karel Koster van onderzoeksbureau AMOK is bereikbaar op: 030 - 2714376 of 030 - 2722594

* De fact-sheet "De feiten over kernwapens in Nederland" is te bekijken op de Internet pagina: www.ddh.nl/vrede
* De arrondissementsrechtbank in Den Bosch is gelegen aan de Leeghwaterlaan, het is de straat die begint aan de achterkant van het station, en het is van daaruit gezien aan de linkerkant na ongeveer 70 meter

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie