Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groei gezinsconsumptie blijft hoog

Datum nieuwsfeit: 30-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Persbericht

Datum: 30-06-99

Groei gezinsconsumptie blijft hoog

Het volume van de binnenlandse consumptieve bestedingen in april is 3,8% groter dan in dezelfde maand van 1998. In de eerste vier maanden van dit jaar blijft de gezinsconsumptie op hoog niveau, al vertraagt het groeitempo volgens het CBS enigszins in vergelijking met de groei in 1998. Toen was er echter sprake van een uitzonderlijk hoge stijging.
Niet alle consumptiecategorieën leveren in de eerste maanden van 1999 een bijdrage aan de groei: tegenover de krachtige toename van de uitgaven aan duurzame goederen en de stabiele groei bij de diensten staat een afname van de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen.

Duurzame goederen: opnieuw krachtige groei

Evenals in de voorgaande maanden nemen de uitgaven aan duurzame goederen in april het sterkst toe. Het volume van de consumenten-bestedingen aan deze artikelen is 8,4% groter dan in april vorig jaar. De aankopen van vervoermiddelen, vooral nieuwe personenauto's, nemen deze maand fors toe. Ook heeft de consument een voorkeur voor de aanschaf van electronica. Woninginrichtingsartikelen, kleding en schoeisel zijn in april minder in trek: de toename van de bestedingen blijft bij deze assortimentsgroepen achter bij het gemiddelde.

Uitgaven aan voeding onder druk

De voor prijsveranderingen gecorrigeerde bestedingen aan voedings- en genotmiddelen in april (1,7%) blijven duidelijk achter bij de gemiddelde groei van de totale consumptie in deze maand. De ontwikkeling van de uitgaven aan deze consumptiecategorie staat al enige tijd in scherp contrast met de bestedingen aan duurzame goederen en diensten. Over de eerste vier maanden van het jaar gemeten, ligt het niveau van de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen ruim twee procent onder dat van dezelfde periode in 1998. Het aandeel van deze categorie in de binnenlandse consumptie is echter bescheiden, het bedraagt nog geen veertien procent.

Diensten en overige goederen: volumegroei in april 3,0%

De grootste consumptiecategorie, die van de diensten en overige goederen, laat een stabiele volumegroei zien. Binnen deze categorie nemen de bestedingen aan vervoers- en communicatiediensten en aan financiële en zakelijke diensten het snelst toe. De uitgaven van huishoudens aan woningdiensten en het verbruik van energie tonen daarentegen een meer bescheiden toename van twee á drie procent.

Technische toelichting

Het persbericht beschrijft de ontwikkeling van de binnenlandse consumptieve bestedingen. Het gaat hier om uitgaven op Nederlands grondgebied: dus ook de uitgaven van buitenlandse toeristen in Nederland. De uitgaven van Nederlandse toeristen in het buitenland zijn niet in dit cijfer opgenomen.

De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn verdeeld over drie hoofdcategorieën: voedings- en genotmiddelen, duurzame consumptie-goederen en diensten en overige goederen. De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode van voorgaand jaar. De ontwikkelingen (volumemutaties) zijn voor prijsveranderingen gecorrigeerd. De samenstelling van de koopdagen is van invloed op de uitkomsten van de maandcijfers. Zo wordt op een vrijdag of zaterdag meer uitgegeven dan op een maandag of dinsdag. Voor deze kalendereffecten is niet gecorrigeerd. De consumptiecijfers zijn aangepast aan de uitkomsten van de reguliere Kwartaalrekeningen.

Achtergrondinformatie

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg, mw. K. van der Ven, tel. (070) 337 48 66; e-mail: (kven@cbs.nl). Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS, tel. (070) 337 58 16.
Ontwikkeling van de binnenlandse consumptieve bestedingen Procentuele mutaties t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder 1998 1999

Jaar

Kw1

Feb.

Mrt.

Apr.

Jan.-Apr. Volumemutaties
Voedings- en genotmiddelen

0,2


-3,6


-1,4

1,7

1,7


-2,2 Duurzame goederen

8,5

11,0

9,2

16,1

8,4

10,3 Diensten en ov. goederen

4,2

3,5

4,0

3,8

3,0

3,4 Binnenlandse consumptie

4,4

3,9

4,1

5,7

3,8

3,9

Waardemutaties
Voedings- en genotmiddelen

2,7


-0,8

1,4

4,5

3,6

0,3 Duurzame goederen

9,0

11,1

9,1

15,9

8,5

10,4 Diensten en ov. goederen

6,3

5,7

6,1

6,1

5,5

5,7 Binnenlandse consumptie

6,3

5,8

6,0

7,7

5,8

5,8

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 1999 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 30 juni 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie