Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Noodcampagne "witte illegalen"

Datum nieuwsfeit: 30-06-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Betreft: verzoek tot gratis advertentie of andere vorm van publiciteit over nood onder "witte illegalen"

Geachte redactie,

Graag willen wij u het verzoek voorleggen om een gratis advertentie, een zogenaamd stoppertje, in uw krant of blad op te nemen. Die advertentie heeft betrekking op de campagne van het comité "Geen mens is illegaal" ten behoeve van de "witte illegalen".

Ongetwijfeld heeft u in februari en maart 1999 het nieuws gevolgd over de hongerstakingen van "witte illegalen" in Amsterdam. Naar aanleiding daarvan is er een burgemeesterscommissie ingesteld, die echter nog steeds geen advies aan staatssecretaris van Justitie Cohen heeft uitgebracht. Al maandenlang verkeren "witte illegalen" in een martelende onzekerheid over hun toekomst. Zij zijn in een zeer zorgwekkende situatie gekomen wat betreft inkomen, uitkering, huisvesting en geestelijk welzijn.

Ten behoeve van de nu lopende noodcampagne vragen wij uw hulp in de vorm van gratis vermelding in uw krant of blad van de volgende tekst:

1 jaar Koppelingswet: 1 jaar uitsluiting van witte illegalen. Na 3 hongerstakingen nog steeds wanhoop, rechteloosheid, bestaansonzekerheid en afbraak van mensenrechten. Steun daarom de campagne van het comité "Geen mens is illegaal"! Giro 4418467 tnv De Fabel van de illegaal te Leiden ovv "noodcampagne".

Tot zover de advertentietekst. Natuurlijk is het ook mogelijk om op een andere wijze aandacht te geven aan het onrecht dat "witte illegalen" wordt aangedaan. Hieronder vindt u een artikel dat nader ingaat op de stand van zaken rond "witte illegalen". Ook kunt u over de materiële nood onder "witte illegalen" een of meerdere interviews houden. Neem daarvoor contact op met het landelijk secretariaat van het comité "Geen mens is illegaal" (adres: zie hieronder).

Met vriendelijke groet,
namens het comité "Geen mens is illegaal",
Inge van de Velde
Harry Westerink

Contactadres:
Comité "Geen mens is illegaal"
secr: Koppenhinksteeg 2
2312 HX Leiden
tel: 071-5127619 en 071-5144217
fax: 071-5134907
girorekening: 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal te Leiden o.v.v. "campagne witte illegalen"

"Witte illegalen" zijn het wachten beu!

Met 3 hongerstakingen hebben de "witte illegalen" afgelopen winter het idee van een generaal pardon uit de taboesfeer gehaald. Een verblijfsvergunning hebben ze echter nog niet gekregen. Een commissie van burgemeesters heeft beloofd zich over hun dossiers te gaan buigen, maar uitsluitsel wordt pas na de zomer verwacht. Sinds de invoering van de Koppelingswet op 1 juli 1998 leven de "witte illegalen" in grote onzekerheid en armoede. Ze zitten niet bij de pakken neer en blijven actievoeren, samen met solidaire organisaties in het landelijke comité "Geen mens is illegaal". De commissie van de burgemeesters van de 4 grote steden zal over alle "witte illegalen" een advies uitbrengen aan staatssecretaris Cohen van Justitie. Verwacht wordt dat de al in maart opgerichte commissie haar werkwijze en beoordelingscriteria in juli openbaar zal maken. De adviezen zouden in september bij Cohen liggen.

Bittere armoede

Financieel overleven blijft ondertussen voor de "witte illegalen" een gigantisch probleem. De Haagse "witte illegalen" die in december meededen aan de hongerstaking in de Agneskerk en die geen inkomen meer hebben, krijgen binnenkort voor de tweede keer een bedrag uitgekeerd door de gemeente. In Amsterdam is maanden geleden ook een bedrag opzij gezet om de grootste nood onder "witte illegalen" te lenigen. Maar tot op heden is nog geen cent uitbetaald. Het ziet ernaar uit dat slechts een kleine groep "witte illegalen" aan de zeer scherpe criteria kan voldoen om in aanmerking te komen voor zo'n tijdelijke uitkering.
De gemeente Leiden zegt haar boycot van de Koppelingswet nog iets te gaan uitbreiden. Illegalen die na invoering van de Koppelingswet hun WAO-, WW- of ZW-uitkering zijn kwijtgeraakt, krijgen nu ook een vorm van bijstand. Voorwaarde is wel dat zij op 30 juni 1998 in Leiden bekend waren bij het bevolkingsregister en de Vreemdelingendienst. In alle steden kampen "witte illegalen" met het probleem dat zij geen bijstand krijgen omdat ze geen officieel adres of huurcontract hebben.
In Amsterdam wordt nog steeds kinderbijslag betaald aan "witte illegalen". Daar hebben de "witte illegalen" dit voorjaar hard voor gestreden. In Den Haag zijn die uitkeringen stopgezet en daarom hebben de Haagse "witte illegalen" ook actie gevoerd en de Sociale Verzekeringsbank tijdelijk bezet. De ex-hongerstakers van de Haagse Agneskerk trekken nu al maandenlang van kerk naar kerk voor opvang en bescherming tegen de politie. De mannen zijn al 10 keer verhuisd. Amsterdamse ex-hongerstakers hebben het Haagse voorbeeld gevolgd en worden nu ook in kerken opgevangen.

Lobby

"Geen mens is illegaal" is nauw betrokken bij de vrouwenlobby binnen de PvdA en het CDA. De partijvrouwen proberen druk op te bouwen in hun eigen partijen. Ook wil "Geen mens is illegaal" de evaluatie van de Koppelingswet in de Tweede Kamer aangrijpen om een eigen evaluatiecongres te organiseren. De uitkomsten van het congres zullen aan de Tweede Kamer aangeboden worden. Door de kabinetscrisis is de evaluatie in de Kamer uitgesteld tot na de zomer. Het landelijk comité blijft wel actief lobbyen en bijvoorbeeld rechters, advocaten en Vreemdelingendiensten informeren over het juridische en politieke steekspel rond de "witte illegalen". Zo slaagde het comité er onlangs opnieuw in om in Rotterdam een opgepakte Turkse man en in Amsterdam een Turkse vrouw vrij te krijgen. In Leiden is het oppakken en uitzetten van "witte illegalen" overigens voorlopig opgeschort. Enige tijd geleden hebben advocaten bij de Rechtseenheidskamer (REK) aangekaart dat rechters bij de verzoeken tot legalisering van "witte illegalen" zulke uiteenlopende criteria hanteren. De recente uitspraak van de REK was voor een aantal "witte illegalen" gunstig. Mensen die 6 jaar wit werkten, maar toch werden afgewezen omdat ze onder bijstandsniveau verdienden, moeten volgens het REK nu alsnog een verblijfsvergunning krijgen. "Witte illegalen" die bij hun eerste legaliseringsverzoek nog geen 6 jaar wit hadden gewerkt, mogen voortaan bij hun tweede aanvraag niet meer automatisch afgewezen worden. Voorwaarde is wel dat ze inmiddels minstens 6 jaar wit gewerkt hebben.
Een goede steun in de rug voor een generaal pardon komt van huisartsen, psychiaters en maatschappelijk werkers. Zij hebben Cohen en de burgemeesterscommissie een brief geschreven waarin het gesol met "witte illegalen" omschreven wordt als een "psychologische marteling" die leidt tot de "afbraak van hun sociaal weefsel en hun identiteit".

Protesten

In een aantal steden is in juni actie gevoerd bij
Euro-verkiezingsbijeenkomsten van CDA en PvdA. In Leiden was het kersverse Comité Witte Illegalen Leiden actief. Op 7 juni voerde de groep actie bij een PvdA-bijeenkomst in het Antonius Zalencentrum. Het Leidse comité is opgericht na een informatiebijeenkomst voor "witte illegalen". Die was georganiseerd door de in Leiden gevestigde solidariteitsorganisatie De Fabel van de illegaal. De Leidse "witte illegalen" mogen rekenen op de steun van de Marokkaanse zelforganisatie El Moultaka en van De Fabel van de illegaal.
Op 1 juli is het precies een jaar geleden dat de Koppelingswet werd ingevoerd. Op 30 juni zal een groep "witte illegalen" en sympathisanten uit Amsterdam met een fietstocht richting Den Haag beginnen. ‘s Avonds zullen ze in Leiden onthaald worden, en daar eten en overnachten. De dag erop fietsen ze samen met Leidse "witte illegalen" door naar de Tweede Kamer. Daar zal een landelijke manifestatie plaatsvinden. Het is de bedoeling dat ook "witte illegalen" uit andere steden op de fiets naar Den Haag komen. Op 1 juli houdt het parlement zijn laatste zitting voor het zomerreces en aansluitend een barbecue. "Geen mens is illegaal" zal daar vanaf 13.00 uur aanwezig zijn om de Kamerleden onder de neus te wrijven dat de "witte illegalen" hier zijn en hier ook zullen blijven. Iedereen is van harte welkom bij de acties.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...