Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen PvdA smeergeld bij bouw gaszuiveringsinstallatie

Datum nieuwsfeit: 30-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
 Den Haag, 30 juni 1999

VRAGEN VAN DE LEDEN WITTEVEEN-HEVINGA EN BOS (BEIDEN PVDA) AAN DE MINISTER VAN JUSTITIE, DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN EN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN


1.
Bent u op de hoogte van de nadere berichtgeving rondom de smeergelden bij de bouw van een gaszuiveringsinstallatie door Stork? (1)


2.
In antwoord op eerdere vragen gaf u aan dat een eventueel recht tot strafvordering reeds verjaard was op het moment dat de zaak ter kennis kwam van het Openbaar Ministerie. Uit de in vraag 1 bedoelde berichtgeving zou het tegendeel blijken: in februari 1995 zou de transactie zijn voorgelegd aan Justitie terwijl de laatste betaling in april 1990 zou hebben plaatsgevonden. Is de berichtgeving waar en, zo ja, hoe verhoudt zich dit dan tot de Beantwoording van genoemde eerder gestelde vragen? Is in dit geval, afgezien van de verjaringstermijn, sprake van omkoping in de zin van art. 328 WvStr?


3.
Uit de antwoorden van de minister blijkt dat smeergeld in principe ten laste van het resultaat kan worden gebracht tenzij een onherroepelijke veroordeling op grond van art. 328 WvStr volgt. Ziet u in deze situatie aanleiding en/of mogelijkheden tot nadere maatregelen teneinde meer grip, ook fiscaal, te krijgen op deze geldstromen? Hoe ziet u dit, ook specifiek met betrekking tot overboekingen naar rekeningen waarvan de rechthebbende niet traceerbaar is?

(1) FEM/De Week, 12 juni 1999
(2) Tweede Kamer 1998-1999, vragen 2989911530

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie