Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PIT-symbolen geven informatie over kwaliteit tapijt

Datum nieuwsfeit: 01-07-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSINFORMATIE

Arnhem, juli 1999

Let op de PIT-symbolen

Welk tapijt is waarvoor bedoeld?

Welke tapijtsoort is sterk genoeg voor de trap? Welke vloerbedekking trotseert zwenkwielen? Kijk voor de beantwoording van dergelijke vragen over tapijt op de PIT-etiketten op de stalen. PIT staat voor 'Produkt Informatie (over) Tapijt'. Deze informatie wordt gegeven door middel van symbolen, zoals de afbeelding van een fauteuil. Dit betekent dat de bijbehorende vloerbedekking geschikt is voor de woonkamer. Dergelijke objectieve PIT-symbolen fungeren als een kompas waarop u kunt varen tijdens uw reis door tapijtland. Het PIT-systeem heeft zich in de afgelopen tien jaar volop bewezen. Inmiddels is het overgrote deel van de tapijtstalen ervan voorzien.

Geschikt tapijt vinden, lukt tegenwoordig verassend snel. De onovertroffen keus aan kleuren en materialen zorgt ervoor dat u binnen korte tijd diverse soorten vloerbedekking vindt, die prachtig passen bij uw meubels en overige stoffering. Bovenal tijdbesparend is dat u in de tapijtwinkel snel kunt zien of een mooie tapijtstaal geschikt is voor het doel waarvoor u het wilt gebruiken. Dit dankzij de etiketten met Produkt Informatie (over) Tapijt (PIT). De symbolen op de PIT-etiketten zijn eenvoudig en daarom in een oogopslag duidelijk. Een afbeelding van een trap betekent: sterk genoeg voor de trap. Die van een bed zegt: geschikt voor de slaapkamer. Een kraan symboliseert dat het bijbehorende tapijt niet schrikt van water of damp in de badkamer of keuken. Soms zijn enkele woorden toegevoegd aan de PIT-symbolen, zoals 'zwaar gebruik' aan de afbeelding van een luie stoel, hetgeen betekent dat het tapijt geschikt is voor intensief huiselijk verkeer in woonkamers, gangen en woonkeukens. Prettig is dat de PIT-symbolen zeer overzichtelijk zijn. Meestal worden niet meer dan zeven toepasselijke symbolen op een staal vermeld.

Betrouwbaar.
Belangrijk is dat u op het etiket met de PIT-symbolen ook het PIT-vignet aantreft. Bijna altijd is dit het geval, maar soms niet en dan heeft u te maken met tapijt van een aanbieder die geen deel uitmaakt van de (Stichting) Produkt Informatie Tapijt (PIT). Dan kan de juistheid van de informatie op het etiket begrijpelijk niet door PIT worden gegarandeerd. De PIT-symbolen, met het PIT-vignet dus, zijn uiterst objectief en betrouwbaar. Het PIT-systeem kwam tot stand, in nauwe samenwerking met consumentenorganisaties en TNO. De aan het systeem deelnemende tapijtleveranciers en producenten moeten voldoen aan de technische eisen van de PIT. Deze zijn gebaseerd op Europese normen. Medewerkers van de Stichting PIT controleren regelmatig of aangesloten fabrikanten en importeurs niet teveel beloven. Dit gebeurt al tien jaar lang consequent en dat komt de betrouwbaarheid ten goede. Dit zorgt er mede voor dat momenteel reeds 75 procent van al het tapijt in Nederlandse winkels is voorzien van het PIT-vignet en bijbehorende symbolen. De eerste jaren na de geboorte van PIT, zo´n tien jaar geleden, was dat nog 50 procent.

Concentratie op de essentie.
Met het PIT-vignet loopt u geen risico dat u tapijt koopt dat niet voor uw doel geschikt is. Het fijne is dat u zich dankzij die wetenschap in de tapijtwinkel volop kunt concentreren op uw keuze uit de diverse mooie materialen en kleuren. Dat geeft u ook figuurlijk de ruimte om uw favoriete tapijtrollen en stalen in gedachten even kamerbreed te laten uitrollen in uw woning. Ze brengen daarbij veel sfeer, warmte en comfort, maar belangrijk is dat de kleuren ook kloppen. Daarom is het altijd een goed idee om een stukje gordijnstof en de kleur van de verf van de betreffende ruimte mee te nemen. Nog idealer is het als u uw favoriete tapijtstalen even mee naar huis mag nemen. Wat verder helpt bij de beantwoording van de vraag: 'Wat staat het beste in mijn huis?' is de brochure 'Alles over Tapijt', verkrijgbaar bij tapijtzaken. Daarin vindt u tevens meer informatie over het PIT-systeem en de PIT-symbolen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie