Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling 'Oranje en de muziek' in Koninklijk Paleis

Datum nieuwsfeit: 01-07-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


1 april 1999
Persbericht
tentoonstelling in het Koninklijk Paleis te Amsterdam Oranje en de muziek

2 juli t/m 19 september 1999 (behalve 7, 8 en 9 september) dagelijks van 11.00-17.30 uur

Jaarlijks wordt in het Koninklijk Paleis te Amsterdam gedurende de zomermaanden een tentoonstelling georganiseerd met een thema dat betrekking heeft op de geschiedenis van dit gebouw en haar bewoners. In de zomer van
1999 (van 1 juli t/m 19 september) wordt samen met het Koninklijk Huisarchief de tentoonstelling Oranje en de muziek georganiseerd.

De hoogtepunten uit de muziekbibliotheek van het Koninklijk Huisarchief worden hiervoor bijeengebracht en uitgevoerd. Muziekinstrumenten, schilderijen en andere objecten completeren de tentoonstelling.

In de loop der eeuwen zijn voor het Huis Oranje-Nassau door binnen- en buitenlandse componisten composities gemaakt ter gelegenheid van bijvoorbeeld inhuldigingen en huwelijken. De oudste partituren uit de bibliotheek zijn uitgevoerd door de Hofkapel van prins Willem V (1748-1806). Te zien is ook een bijzonder exemplaar van een vioolleerboek van Leopold Mozart, dat hij in Nederland liet drukken toen hij met zijn zoon Wolfgang Amadeus Mozart hier verbleef op uitnodiging van prinses Carolina (1743-1787).
In een apart kabinet toont de expositie de pianoforte van Hortense de Beauharnais, de vrouw van Lodewijk Napoleon. Dit Koninklijk paar bewoonde als eerste, van 1808 tot 1810, het voormalige stadhuis als paleis en liet een aanzienlijke (muziek) bibliotheek na die op het Koninklijk Huisarchief bewaard wordt.

De koning Willem I en II bevorderden het muziekleven in Nederland. Willem III (1817-1890) had zelfs een zeer directe band met de muziek en organiseeerde bijvoorbeeld een aantal concoursen voor jonge artiesten. In de jury zaten bekende personen zoals Liszt en Wieniawski. Componist Liszt gaf de Koning bovendien enige tijd les.

Tot in de eerste decennia van de twintigste eeuw is regelmatig aan het hof gemusiceerd, ook Mengelberg trad daar regelmatig op, een traditie die tot op de dag van vandaag levend wordt gehouden door de Koninginnedag-concerten op Paleis Noordeinde.
Sommige Oranjes musiceerden zelf ook, zo wordt de Van der Sijde-barok-viool van prinses Juliana tentoongesteld en een model van een orgel uit de hofkapel van Paleis het Loo.

Gedurende de tentoonstellingsperiode zullen er concerten worden gegeven in één van de zalen van het Paleis.

Inlichtingen: tel. (020) 624 86 98: Educatieve Dienst (toestel 216 of 330).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie