Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Forse groei verwacht in Groot-Brittannië

Datum nieuwsfeit: 01-07-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Onderzoek van Dun & Bradstreet wijst uit:
Forse groei verwacht in Groot-Brittannië; groei in Nederland blijft achter

Rotterdam, 1 juli 1999 - Ondernemers uit de ontwikkelde economieën wereldwijd voorspellen in het tweede kwartaal verbeterde algemene omstandigheden, in het bijzonder voor omzet en winst. Volgens het laatste kwartaalonderzoek van Dun & Bradstreet (D&B) naar de internationale zakelijke verwachtingen, staan de Aziatische landen - die sinds augustus 1998 te maken hebben met een ernstige recessie - op het punt zich te herstellen. Met name Hongkong en Taiwan zijn in het tweede kwartaal belangrijk optimistischer. In de meeste Europese landen daalt het optimisme, maar door de zeer optimistische verwachtingen in Groot-Brittannië stijgt het Europese gemiddelde.

De economie in Groot-Brittannië zal een robuuste groei doormaken in elke categorie, zo voorspellen de Britse ondernemers. Dit markeert een terugkeer naar het optimismeniveau dat D&B registreerde in de eerste helft van 1998. Over het algemeen nam het optimisme van de andere Europese landen in het onderzoek af of bleef het optimisme gering. Met name de Nederlandse ondernemers zijn minder optimistisch.

Noord-Amerika verraste de economen met een sterkere groei dan werd verwacht in de afgelopen kwartalen, maar laat desondanks drie opeenvolgende kwartalen zien met afnemend optimisme voor verkopen, winst en werkgelegenheid. Dit patroon is echter in het onderzoek in het tweede kwartaal van dit jaar doorbroken en de ondernemers in Noord-Amerika zijn nu duidelijk minder conservatief in hun verwachtingen.

In het laatste onderzoek van Dun & Bradstreet naar de internationale zakelijke verwachtingen zijn de wereldindexen in elke categorie gestegen, behalve voor de omzet. De wereldindex voor de omzet steeg met elf punten tot 44 en wereldindex voor de netto winst steeg met negen punten tot 35. De wereldindex voor de verkoopprijzen bleef echter ongewijzigd op veertien. De wereldindex voor de werkgelegenheid nam toe met vijf punten tot zestien, terwijl de wereldindex voor de voorraden met slechts vier punten toenam tot elf.

Joseph W. Duncan, chief economic advisor van Dun & Bradstreet: "De staat waarin de wereldeconomie zich bevindt, is duidelijk aan het verbeteren, maar veel landen blijven met recessie kampen. Veel ondernemers voorspellen dat hun economieën zullen teruglopen voordat er van duidelijk herstel sprake is. Maar bijvoorbeeld Taiwan en Hongkong klimmen nu uit het dal en Japan begint tekenen van optimisme te tonen."
Verbetering Aziatische economieën verwacht
In de Aziatische landen, waar het afgelopen jaar nauwelijks beweging in was, wordt dit kwartaal een significant herstel verwacht. Dit geldt met name voor Hongkong en Taiwan. De afgelopen twee kwartalen waren ondernemers in beide landen zeer pessimistisch. In dit onderzoek zijn de verwachtingen ten aanzien van verkopen en winst gestegen, terwijl de algemene verwachtingen voor hun economieën gematigd blijven. In Hongkong heeft de index voor de netto verkopen een sprong gemaakt van -11 naar 28; de index voor de netto winst nam toe met 26 punten van -15 tot 11. Ook de index voor de verkopen steeg, met tien punten, maar blijft met -17 nog negatief. Dit wijst erop dat de ondernemers in Hongkong over het algemeen nog steeds verwachten dat de prijzen zullen dalen. De werkgelegenheidsindex in Hongkong nam met drie punten af tot nul, terwijl de voorradenindex met zeven punten groeide tot
-1.

In Taiwan groeide de index voor de netto verkopen 33 punten van -12 tot 21. Ook de index voor de netto winst kwam uit de rode cijfers en steeg met 36 punten tot 19. De prijzenindex steeg met zeven punten, maar blijft negatief met -14. De Taiwanese werkgelegenheidsindex voor het tweede kwartaal steeg met acht punten tot nul.

In Japan maakte de index voor de netto verkopen een sprong van 25 punten voorwaarts, maar de index blijft negatief met -4. De index voor netto winst nam toe met 27, maar blijft eveneens negatief met -10. De index voor de verkoopprijzen blijft zeer laag, ondanks een stijging van zeven punten tot
-7. De werkgelegenheidsindex steeg met negen punten tot -8.

Explosieve groei verwacht in Groot-Brittannië; Nederland minder optimistisch Ondervraagde ondernemers in Groot-Brittannië gaven aan dat de Britse economie in juni een dynamische groeifase zal doormaken. Hoge verwachtingen voor Groot-Brittannië zorgen ervoor dat de algemene indexen voor geheel Europa zijn toegenomen. Voor veel omringende landen wordt echter geen vergelijkbare groei verwacht en in enkele gevallen zelfs een afname van de groei. In Groot-Brittannië nam de index voor de verkopen in het tweede kwartaal met 36 punten toe tot 46 en de index voor de netto winstgroei met 29 punten tot 36. De werkgelegenheidsindex groeide met 21 punten tot 24, de index voor de verkoopprijzen nam toe met 12 punten tot 11 en de voorraadindex steeg met 19 punten tot 10. "Het is ironisch dat het land met de meeste bezwaren tegen de Europese monetaire unie nu het meest optimistisch is over de toekomstige economische ontwikkelingen," aldus Duncan.

Hoewel de indexen in Nederland zich over het algemeen nog op een relatief hoog niveau bevinden, zijn de Nederlandse ondernemers in het tweede kwartaal aanzienlijk minder optimistisch. De index voor de omzet daalde met vijf punten tot 45 en de index voor de netto winst zakte met tien punten tot 35. De index voor de verkoopprijzen daalde met 13 punten tot 32 en de index voor de voorraden nam met vier punten af tot 4.

De algemene Europese indexen voor het tweede kwartaal laten een belangrijke stijging zien voor de omzet en de werkgelegenheid. De werkgelegenheidsindex stijgt met negen punten tot 23 en de index voor de omzet is met elf punten gestegen tot 35. De index voor de netto winst nam toe met zes punten tot 23, de index voor de verkoopprijzen steeg met één punt tot acht en de voorraadindex steeg met vier punten tot vier. De Nederlandse werkgelegenheidsindex is met 22 punten, na Groot-Brittannië de hoogste in Europa (in de overige onderzochte Europese landen schommelt deze index rond de 6 punten). In het vorige kwartaal was deze index echter nog 29.

Meer optimisme in Canada en Mexico, afname in de Verenigde Staten De economieën van Canada, Mexico en de Verenigde Staten zullen over het algemeen naar verwachting sterk blijven in het tweede kwartaal. Maar in Canada en Mexico wordt een veel hogere groei verwacht dan in de Verenigde Staten, aldus de Noord-Amerikaanse ondernemers in het onderzoek van Dun & Bradstreet. Het optimisme ten aanzien van de netto verkopen en de winst in Canada is veel hoger dan in de Verenigde Staten en dat is voor het eerst sinds Dun & Bradstreet deze onderzoeken uitvoert.

Methodologie
Het huidige onderzoek gebruikt in alle landen dezelfde procedures voor het interviewen en verkrijgen van informatie. Vandaar dat op basis van de resultaten de trends in de zakelijke verwachtingen werkelijk wereldwijd vergelijkbaar zijn. De D&B indexcijfers die hier zijn gebruikt representeren het netto percentage van de onderzoeksrespondenten die hogere verkopen, winst en dergelijke verwachten. De indexen zijn berekend door het percentage dat een daling verwacht af te trekken van het percentage dat een toename verwacht. Het onderzoek brengt de verwachtingen in kaart van economieën in Noord-Amerika, Azië, Europa en Brazilië. Tenzij anders vermeld betreffen de toenamen en de dalingen van de indexen, veranderingen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet (D&B), onderdeel van de Dun & Bradstreet Corporation, is 's werelds grootste aanbieder van zakelijke krediet-, marketing- en handelsinformatie, alsmede verlener van incassodiensten. Zusterbedrijf binnen Dun & Bradstreet Corporation is Moody's Investors Service, het marktleidende 'debt rating' bureau en uitgever van financiële informatie voor investeerders. Dun & Bradstreet Corporation heeft haar hoofdkantoor in Murray Hill, New Jersey, en telt 13.000 medewerkers in 39 landen. Het bedrijf behaalde in 1998 een omzet van 1,93 miljard dollar. In de Benelux heeft Dun & Bradstreet vestigingen in Brussel, Rotterdam en Almelo.

Voor meer informatie:
Dun & Bradstreet Nederland b.v., contactpersoon: Wilfred van Wel, tel: 010 400 9603, E-mail (welw@dnb.com) of
Monogram Communication Strategies (MCS) BV, contactpersoon: Anneke de Kort, tel: 023 562 82 08, E-mail (anneke@monogram.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie