Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Genomineerden Gelderse Vormgevingsprijs 1999

Datum nieuwsfeit: 01-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Gelderland

Genomineerden Gelderse Vormgevingsprijs 1999

1 juli 1999

Nr. 99-266

Genomineerden Gelderse Vormgevingsprijs 1999

De jury van de Gelderse Vormgevingsprijs 1999 heeft uit 110 inzendingen uiteindelijk acht combinaties van ontwerpers/producenten genomineerd.

Het zijn:

* ontwerper mw. M. Koper uit Valburg en mw. P. Kamp van Hema B.V. uit Amsterdam met de tuinverlichting "Pin-in". De "Pinin" bestaat uit 4 lampen die te koppelen zijn aan een 30 meter lang snoer, de verlichting is waterdicht en zowel buiten als binnen te gebruiken.
* ontwerper Den Hartog Musch uit Arnhem en S. Lövenstein B.V. uit Terborg met "Light Clip". De "Light Clip" is een vluchtwegmarkerings systeem en bestaat uit een lichtgevende pijlpunt met adapterclip.

* Van der Veer Designers uit Deil en Koninklijke Gazelle uit Dieren met "Axis Draaibel". De fietsbel is vandalismebestendig en de kans op beschadiging is minimaal.

* Lijn 5 ontwerpers uit Rotterdam en Veenman Drukkers uit Ede met het boek "NAT en DROOG, Nederland met andere ogen bekeken". Het boek is voor het 200-jarig bestaan van Rijkswaterstaat samengesteld. Een breed publiek kan kennis nemen van de maakbaarheid van Nederland.

* Architectenbureau Paul de Ruiter B.V. uit Amsterdam en Metalen Ramen MHB uit Herveld met een energiezuinige klimaatgevel. Deze klimaatgevel maakt het mogelijk om een volledig transparante gevel van blank glas te realiseren. Dit versterkt het architectonische karakter, terwijl het in technologische zin een positieve bijdrage levert aan de energiehuishouding.
* ontwerper K. Martens uit Hoog-Keppel en Veenman drukkers uit Ede met "Belettering gevel met gedicht". De "Belettering gevel" bestaat uit bedrukte geëmailleerde glasplaten met telkens een letter, ze vormen tezamen een gedicht van K. Schippers. Door rondom het gebouw te lopen kan men het gedicht lezen.
* R. den Engelse Productontwerp uit Amsterdam en Fusus BV uit Gendringen met "De Walker Zitstep/loopfiets". De "Walker" is een mobiliteitsvergroter voor mensen met een verminderd loopvermogen.
* Flex Development B.V. uit Delft en Additional Services uit Arnhem met "Needle safe". De "Needle safe" is een (kind)veilige opberg voorziening voor gebruikte injectiespuiten.

De geselecteerde producten zijn overeenkomstig de selectiecriteria niet alleen beoordeeld op hun beeldende kwaliteit, functionaliteit en duurzaamheid, maar ook op hun vernieuwende niet op tradities voortbouwende vormgeving, produceerbaarheid, oorspronkelijkheid en marktpotentie.

De Gelderse Vormgevingsprijs
De Gelderse Vormgevingsprijs wordt voor de vierde keer in haar bestaan uitgereikt. De Gelderse Vormgevingsprijs is de enige prijs in Nederland die aan een combinatie van een ontwerper en een producent van een onderscheidend product wordt toegekend. De prijs is enerzijds een aanmoediging voor ontwerpers om aansluiting te zoeken bij het bedrijfsleven, anderzijds is het een stimulans voor ondernemers om hoogwaardige vormgeving bij het productontwikkeling te betrekken. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000,-- en een trofee. Ontwerper en producent delen het geldbedrag. Nieuw in het zesjarig bestaan van de prijs is het vignet dat als symbool van de Gelderse Vormgevingsprijs zal gaan fungeren. De winnaars en de andere genomineerden ontvangen dit vignet dat als kwaliteitskeurmerk kan worden beschouwd.

Prijsuitreiking
De feestelijke prijsuitreiking vindt op 22 november 1999 in het Gelredome plaats tijdens de Dag van het Ontwerp. Alle genomineerde producten zullen dan gepresenteerd worden. Daarnaast verschijnt er een rijk geïllustreerde catalogus.

De jury
De jury bestaande uit de voorzitter Jan Lucassen, oud-directeur van de Design Academy in Eindhoven, Gijs Bakker, productvormgever en docent en Frans de la Haye, industrieel ontwerper en docent heeft alle inzendingen bekeken. De jury was positief verrast door de kwaliteit van de inzendingen. Een breed spectrum aan vormgeving kon worden beoordeeld. Wel is ze van mening dat er relatief weinig industriële producten en multimedia toepassingen zijn ingezonden.

De jury is van mening dat het altijd moeilijk is zo'n grote verscheidenheid aan producten met elkaar te vergelijken. Elk jurylid heeft tijdens de beoordeling zijn eigen deskundigheid ingezet. Gijs Bakker heeft vooral naar de vorm gekeken, Frans de la Haye vooral de technische kant belicht en Jan Lucassen vooral het concept beoordeeld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
* de afdeling Welzijn, Zorg en Cultuur, mevrouw G. De Nijs Bik, tel. (026) 359 93 16, e-mail: (g.nijs@prv.gelderland.nl)
* de afdeling Economische Zaken, mevrouw J. van Gerven, tel. (026) 359 91 57, e-mail: (j.gerven@prv.gelderland.nl)
* de afdeling Coördinatie en Ondersteuning, mevrouw S. Mak, tel. (026) 359 97 34, e-mail: (s.mak@prv.gelderland.nl)
* de afdeling Communicatie, de heer H. Brul, tel. (026) 359 90 12, e-mail: (h.brul@prv.gelderland.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie