Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

6 ton voor behoud tropisch regenwoud n Frans-Guyana

Datum nieuwsfeit: 01-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


1 juli 1999

Uniek project Trésor ontvangt subsidie van Stichting Doen
6 ton voor behoud tropisch regenwoud

De stichting Trésor heeft een bijdrage van f 600.000,- gekregen van de stichting Doen voor het beheer van een natuurreservaat in Frans-Guyana. Dit 2450 hectare tellende stukje tropisch regenwoud is in 1995 door de Sichting Trésor, een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht met Biohorma BV, NV Samenwerkende elektriciteits-productiebedrijven Sep en het energieproductiebedrijf UNA, met geleend geld gekocht. Een uniek project waarin wetenschap en bedrijfsleven samenwerken voor het behoud van de natuur.

Van oudsher was er bij de Botanische Tuinen en het Herbarium van de Universiteit Utrecht al veel kennis aanwezig over de Guiana's, de noordelijke kuststrook van Zuid-Amerika. Al sinds 1984 werd in internationaal verband onderzoek verricht naar de flora van de Guiana's. Op initiatief van de Botanische Tuinen is in 1994 de stichting Trésor opgericht. Onder voorzitterschap van H.J. Hielkema, vice-voorzitter van Fortis, werkt de stichting aan het behoud het aangekochte stuk tropisch regenwoud in Frans-Guyana, 40 km bezuiden de hoofdstad Cayenne.

Doel van de stichting is onder meer het behoud en bescherming van de regenwouden in Zuid-Amerika, in het bijzonder het bosreservaat Trésor, het bevorderen van kennis over het regenwoud en zijn medicinale hulpbronnen, het betrekken van lokale bevolking bij de natuurbescherming en het ontwikkelen van Trésor tot een centrum voor educatie en eco-toerisme.

Het natuurreservaat, dat tevens de naam Trésor draagt, kent een enorme variatie aan plantensoorten.

Biologe Renske Ek, werkzaam bij het Utrechts Herbarium, is begin dit jaar nog in het Trésorgebied geweest om de enorme verscheidenheid aan de hand van vegetatie-typen te beschrijven. Op een relatief klein gebied heeft Ek 45 zeldzame, unieke plantensoorten ontdekt die op de rest van het continent niet voorkomen. "Aronskelkachtigen, palmsoorten, allerlei varens en kruiden die nergens ter wereld voorkomen, ben ik hier op een relatief klein oppervlak tegengekomen. Dan kun je je voorstellen wat er elders in het gebied nog groeit. Ik waag me niet aan voorspellingen, maar we hebben tenslotte maar 2400 vierkante meter in detail onderzocht..."

De stichting Doen, de benificiënt van de Postcode Loterij en de Grote Sponsor Loterij, zal aan de Stichting Trésor jaarlijks f 200.000,- uitkeren.

Voorlichter Laurien Timmermans, Tel.: (030)2537567/ 2533550, E-mail: (l.timmermans@csc.usc.uu.nl)

Laatst gewijzigd: 02 juli, 1999
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie