Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verrijking in VS effectief tegen tekorten foliumzuur

Datum nieuwsfeit: 01-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Verrijking in VS effectief tegen tekorten foliumzuur

Verrijking van bepaalde voedingsmiddelen met foliumzuur - sinds januari 1998 verplicht in de Verenigde Staten - blijkt effectief om tekorten aan deze B-vitamine tegen te gaan. Dit is de conclusie van een Amerikaans onderzoek onder enkele honderden mannen van middelbare leeftijd. Vóór de verplichte verrijking had 22% van deze mannen een laag gehalte aan foliumzuur in het lichaam, ná de verplichte verrijking was dat nog maar 2%.

In de Verenigde Staten is het toevoegen van foliumzuur aan meel, rijst en pasta sinds januari 1998 verplicht. De oorspronkelijke reden voor deze maatregel is het verhogen van de foliumzuur inneming van vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Extra foliumzuur verkleint namelijk de kans op een baby met een aangeboren afwijking zoals een 'open ruggetje'. Dat ook andere groepen in de bevolking door de verplichte verrijking gemiddeld zo'n 100 microgram extra foliumzuur binnenkrijgen wordt op dit moment niet als een probleem gezien. Er zijn namelijk aanwijzingen dat extra foliumzuur de kans op hart- en vaatziekten zou kunnen verkleinen.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten is foliumzuurverrijking van voedingsmiddelen in Nederland juist verboden omdat een bestaand tekort aan vitamine B12 - wat kan resulteren in schade aan de zenuwen - onopgemerkt zou kunnen blijven als iemand een grote hoeveelheid foliumzuur (meer dan 1 mg) neemt. Maar inmiddels zijn er moderne technieken om een vitamine B12 tekort te meten, waarbij dit probleem niet optreedt. Gezien de potentiële gezondheidseffecten van foliumzuur heroverweegt de Gezondheidsraad momenteel dit verbod op foliumzuurverrijking.

Supplementen met foliumzuur zijn wel toegestaan in Nederland. Deze worden officieel geadviseerd aan vrouwen die zwanger willen worden om de kans op een baby met een aangeboren afwijking te verkleinen. De geadviseerde hoeveelheid extra foliumzuur (400 microgram) is hoger dan wat een normale voeding bevat (200-300 microgram). Bovendien wordt 'natuurlijk' foliumzuur uit de voeding minder goed opgenomen dan 'synthetisch' foliumzuur uit supplementen of verrijkte voedingsmiddelen.

Toch is het wel mogelijk om het foliumzuurgehalte in het lichaam te verhogen door veel foliumzuur rijke voedingsmiddelen te eten, zo blijkt uit een recent Nederlands proefschrift. Het is echter de vraag of dat in de praktijk haalbaar is, want naast een normale voeding moet iemand heel wat groente en fruit die rijk is aan foliumzuur extra eten: zo'n 350 gram spinazie, broccoli, spruitjes, boontjes of erwtjes, 1 stuk citrusfruit en 1 glas sinaasappelsap per dag. De extra foliumzuur die dit oplevert (circa 350 microgram), heeft bijna hetzelfde effect op het foliumzuurgehalte in het lichaam als een foliumzuursupplement van 250 microgram.

(Bronnen: The New England Journal of Medicine 1999, volume 340, J.P.F. Selhub et al, The effect of folic acid fortification on plasma folate and total homocysteine concentrations, pagina 1449-1454; Proefschrift van I.A. Brouwer, Folic acid, folate and homocysteine: human intervention studies, Katholieke Universiteit Nijmegen, 1 juli 1999)

copyright © TNO Voeding 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie