Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Hartritmestoornissen

Datum nieuwsfeit: 02-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Maastricht

Wetenschappelijke gebeurtenissen aan de Universiteit Maastricht

hartritmestoornissen
elektrische prikkels
2 juli, 10.00 uur (nieuwe aula, Minderbroedersberg 4-6)
Promotie drs. P.G.A. Volders
Cellular Mechanisms of Acquired Torsades de Pointes in the Hypertrophied Canine Heart.

Promotor: prof.dr. H.J.J. Wellens.

Co-promotores: dr. M.A. Vos en dr. K.R. Sipido (KU Leuven).

Hartritmestoornissen zijn gevreesde complicaties van chronische overbelasting van het hart en kunnen in ernstige gevallen een abrupt einde maken aan het leven van de patiënt. Bij patiënten met hartfalen gebeurt dit in ongeveer de helft van de gevallen. Tijdens verschillende soorten aandoeningen (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hartinfarct en hartkleplijden) die met chronische overbelasting van de hartspier gepaard gaan, treden veranderingen op van de elektrische prikkels die de hartslag bepalen en de regelmaat daarvan bewaken. Paul Volders ging op zoek naar de redenen van elektrische veranderingen in het hondehart en deed metingen in het intacte orgaan en in geïsoleerde hartcellen. De elektrische aanpassingen bleken weliswaar een gunstig effect te hebben op de contractie van het hart, maar tegelijkertijd werd ook het optreden van de levensbedreigende kamerritmestoornissen ‘torsades de pointes’ bevorderd. Zo is meer duidelijkheid ontstaan over de mechanismen van hartritmestoornissen in dit diermodel, wat belangrijk is voor het begrijpen van de afwijkingen bij mensen met overbelasting van het hart.

Paul Volders heeft voor twee publikaties die als hoofdstukken in het proefschrift zijn opgenomen de voorbije maanden een prijs gekregen: de Jonge Onderzoekersprijs 1999 van de Stichting Herman Snellen Fonds en de Jonge Onderzoekersprijs van de North American Society of Pacing and Electrophysiology (NASPE).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie