Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe Lancia Lybra

Datum nieuwsfeit: 02-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

De nieuwe Lancia Lybra

(2 Juli 1999)

PERSBERICHT:

In veel opzichten mogen de Lancia Lybra en de Lybra Station Wagon de eerste telgen van de nieuwe Lancia-generatie genoemd worden. En dan hebben we het zeker niet alleen over hun design, dat een geslaagde synthese vormt tussen zeer moderne en klassieke accenten. Beide aspecten zijn onlosmakelijk verbonden met een merk dat zo'n rijke traditie kent als Lancia.

Je mag rustig stellen dat de Lybra op het gebied van zijn design geheel nieuwe wegen inslaat. Zeker als je hem naast zijn voorganger zet. Hij onderscheidt zich bijvoorbeeld door een ruim opgezette, strak gelijnde carrosserie en een karakteristiek front met ronde koplampen en een bijna klassieke grille.
De voorkant zal de kenners zeker doen denken aan de Aurelia. Hoe dan ook: zelfs als je hem voor het eerst ziet, is de Lybra letterlijk in één oogopslag te herkennen als een Lancia.
Over de karakteristieke ronde koplampen zelf valt trouwens ook nog het een en ander te melden. Samen met de grille geven ze de Lancia niet alleen een heel herkenbaar uiterlijk, maar dankzij hun ultramoderne techniek (halogeen lampen, bifocale reflectors en complexe lenstechniek) staan ze bovendien borg voor een merkbaar beter zicht. Maar daarmee is het verhaal van deze nieuwe ras-Italiaan nog lang niet verteld! Zo zijn er ook duidelijke accenten die verwijzen naar de Lancia Dialogos, de veel besproken concept car die tijdens de afgelopen AutoRAI in ons land te zien was. Het centrale thema van dat adembenemende studiemodel was en is 'biodynamisch design'.

Ontspannen rijplezier
Zowel bij het futuristische Dialogos studiemodel als de nieuwe Lybra draait alles om comfort, ontspannen rijplezier en een uiterst plezierige ambiance. Dat is al bij het instappen goed te merken. De Lybra biedt de verfijning van een zeer luxe limousine. Niet voor niets wordt hij in de wandelgangen ,,de kleine kappa' genoemd. Waarbij dat begrip 'klein' in dit geval wel héél relatief is. Met een kloeke lengte van bijna vier en een halve meter en een breedte van 1,74 meter is hij maar liefst 12 centimeter langer en 4 centimeter breder dan zijn voorganger. In menig opzicht hoort hij - net als de Lancia k - in de limousine klasse thuis.
Zo vormt de Lybra wat zijn zitcomfort en -ruimte aangaat zo ongeveer de top in zijn klasse. Dat is onder meer terug te voeren op de vijf centimeter verlengde wielbasis, de grote breedte en zijn opvallend hoge daklijn.
Uiteraard is er ook onderhuids enorm veel veranderd. Zo is de nieuwe carrosserie niet alleen groter, maar ook aanzienlijk stijver dan zijn voorganger. Met alle bijbehorende voordelen op het gebied van de wegligging, het rijcomfort, het geluidsniveau en vooral ook de bescherming van de inzittenden. Wat dat laatste aangaat, is bij de ontwikkeling van de Lybra overigens nadrukkelijk rekening gehouden met de extreem zware EuroNCAP botsproeven. Naast de zeer luxe comfort uitrusting waar je in een auto van deze verfijnde klasse al op rekent, beschikt hij standaard ook over ABS, elektronische remkrachtverdeling, een zeer krachtig remsysteem, vier airbags, veiligheidsgordels met automatische aanspanning en krachtbegrenzing plus drie hoofdsteunen achterin. Waarvan de middelste voor een optimaal zicht verzonken is aangebracht. Aan alles is gedacht...

Verfijning
Diezelfde klasse vinden we terug in het ontwerp en de afwerking van het interieur. In een woord: klasse! De contrasterende tinten in het dashboard geven de Lybra een extra ruimtelijk gevoel mee. Hout- en metaalaccenten zorgen samen met de fraaie afwerking van de oppervlakken, luxe bekledingsmaterialen en bijvoorbeeld ook de in 'Mont Blanc' lakkleur uitgevoerde knoppen (het hoogglans zwart van de befaamde vulpen) voor een exclusieve uitstraling. Ingetogen chique.

De aandacht voor gesofistikeerd comfort gaat nog veel verder. Juist in de details onderscheidt de Lybra zich nadrukkelijk van andere auto's in zijn klasse. Denk aan de Audi A4 en VVV Passat. Naast de uitstekende zitmeubels en een opvallend ruim interieur genieten de inzittenden bijvoorbeeld van een uniek ventilatiesysteem. Dat heeft niet alleen een bijzonder grote capaciteit, maar is bovendien links en rechts afzonderlijk regelbaar. Zodat bestuurder en passagier desgewenst hun eigen temperatuur kunnen instellen. Een ongekende luxe in dit segment.

Twee primeurs
Dat geldt zeker voor een technische primeur als de 'vervuilingssensor'. Wanneer de elektronica (bijvoorbeeld in een file of tunnel) signaleert dat zich in de buitenlucht veel zwevende deeltjes bevinden, schakelt de techniek automatisch over naar het recirculatiesysteem. Waarbij de lucht door de microfilters wordt gevoerd. In de praktijk goed merkbaar en bijzonder comfortabel.

Een andere primeur in deze klasse is de toepassing van een 'Integrated Control System' (ICS) in de middenconsole. Lancia brengt de 21e eeuw binnen in de auto, zou je bijna zeggen. Je kunt het systeem vergelijken met de menubesturing van een computer. Maar dan bijzonder makkelijk te bedienen. Het hoog geplaatste kleurenbeeldscherm is fors en uitstekend afleesbaar geplaatst, zodat de aandacht nooit van de weg wordt afgeleid.
Via het ICS kan een groot aantal functies centraal - en letterlijk in een handomdraai -worden geregeld. Het gaat dan om de bediening van de radio (een speciaal voor de Lybra ontwikkeld Bose systeem), de boordcomputer, het diagnosesysteem, de klok en desgewenst ook de hands-free GSM-telefoon en een speciaal satellietnavigatiesysteem.

Dynamiek
Het spreekt vanzelf dat Lancia naast het bijzonder hoogstaande comfort ook veel aandacht heeft besteed aan de dynamiek van de Lybra. Nog zo'n eigenschap die onlosmakelijk met het merk Lancia is verbonden. Naast de nieuwe bodemgroep met lange wielbasis en grote spoorbreedte valt bijvoorbeeld de zogenaamde GLA-achterwielophanging op. De afkorting staat voor Guided Longitudinal Arm. Een techniek die erin slaagt om een bijzonder strak en voorspelbaar weggedrag te combineren met een voortreffelijk veercomfort. In feite hebben we het over een nieuwe generatie wielophanging die we ook in andere Lancia-modellen terug gaan zien. Zoals gezegd horen ABS en elektronische remkrachtverdeling er in alle uitvoeringen standaard bij.

De krachtbronnen? Beproefd maatwerk. Er zijn drie multi-kleppen benzinemotoren beschikbaar: een 76 kW/l03 pk sterke 1.6 16v, een 96 kW/l31 pk 1.8 16v en een 113 kW/l54 pk vijfcilinder 2.0 20v. Stuk voor stuk krachtig en bijzonder soepel. Daarnaast is de Lybra leverbaar met de veel geprezen JTD turbodiesels: de 1.9 JTD (77 kW/105 pk) en de vijfcilinder 2.4 JTD (98,5 kW/l34 pk). Beide voorzien van common-rail techniek en directe inspuiting.
Tenslotte is er keuze uit een handgeschakelde 5-versnellingsbak en de Comfortronic, een elektronisch geregelde adaptieve automatische transmissie die op twee manieren kan werken: volledig automatisch of handmatig als een sequentieel werkende versnellingsbak ('Tip').

Topklasse
Alles bij elkaar opgeteld levert dat twee auto's op die je zeer hoog mag inschalen. Zowel de Lybra als de Lybra Station Wagon horen in de top van de luxe middenklasse thuis. In veel opzichten vormen ze zelfs een serieus alternatief voor de zeer luxe modellen in de eredivisie van de autowereld. Twee verfijnde auto's, die niet alleen een aantal technische primeurs in huis hebben, maar zich ook door hun pure klasse, een ongekend ruim interieur, uitstekend zitcomfort en natuurlijk dynamische rijeigenschappen nadrukkelijk onderscheiden.

De levering van de Lybra begint op 4 september. De definitieve prijzen staan nog niet vast, maar naar het zich nu laat aanzien, zal de serie rond de 46 mille beginnen. Zodat je rustig mag stellen dat de Lybra en Lybra Station Wagon - bij die laatste versie wordt gerekend op een meerprijs van zo'n 2500 gulden - gezien hun exclusieve klasse en uitstraling enorm veel waar voor hun geld bieden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...