Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bureau adviseert bewoners vervuilde Hoornwerkstraat Breda

Datum nieuwsfeit: 02-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

BUREAU GAAT BEWONERS HOORNWERKSTRAAT ADVISEREN

De bewoners van de Hoornwerkstraat en aangrenzende straten krijgen ondersteuning van een bureau bij de voorbereiding en de uitvoering van de bodemsanering in hun buurt. Vanwege de verontreiniging van de bodem met lood wordt een aantal tuinen afgegraven tot ongeveer één meter. De verwachting is dat de provincie in september officieel laat weten dat de bodem van de Hoornwerkstraat en omgeving wordt gesaneerd in de periode 2000-2004. Pas daarna kan de gemeente een adviesbureau vragen een saneringsplan op te stellen. De gemeente gaat de bewoners hier tijdig bij betrekken.

De kosten van de bodemsanering komen voor rekening van de provincie, het rijk en de gemeente.

De bewoners van de Hoornwerkstraat, een deel van de Slingerweg en de Lunetstraat hebben tijdens een bijeenkomst op 20 mei gevraagd naar de mogelijkheid van ondersteuning bij de bodemsanering. Het College heeft hiermee ingestemd en ook de provincie heeft aangegeven de kosten hiervan te willen reserveren. De gemeente gaat nu enkele adviesbureaus om een offerte vragen. Het bureau dat uiteindelijk de bewoners gaat adviseren, neemt dan ook deel aan de brede begeleidingsgroep. Hieraan nemen naast tien bewoners ook de provincie en de Woningbouwvereniging Volkshuisvesting Breda deel.

De Provincie Noord-Brabant moet nog officieel uitspraak doen over de ernst en urgentie van het bodemsaneringsproject. Dit gebeurt naar verwachting in september. Pas hierna kan de gemeente een adviesbureau de opdracht geven een saneringsplan te maken. De gemeenteraad bespreekt naar verwachting in augustus het Provincaal bodemsaneringsprogramma 1999. Hierin staat het voorstel om ƒ
45.000,- te reserveren voor het laten opstellen van een saneringsplan en -bestek voor de Hoornwerkstraat. De onderzoeks- en saneringskosten komen voor rekening van het Rijk, de provincie en de gemeente. De provincie en de gemeenten betalen gezamenlijk 10% van de meerkosten (gemeente 7,5% en de provincie 2,5%), en daarbij is de gemeente verplicht een eigen bijdrage van ƒ 100.000,-- te reserveren. Het merendeel van de kosten is voor rekening van het Rijk.

Het tijdstip van sanering hangt af van de prioriteiten die de provincie Noord-Brabant jaarlijks vaststelt. De gemeente dringt er bij de provincie op aan, vooral met oog op de belangen van de bewoners, om in 2000 met de sanering te starten. De provincie is volgens de wet verplicht vóór 2004 met de sanering te starten.

Breda, 1 juli 1999

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie