Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Metroverbinding naar Capelle succesvol

Datum nieuwsfeit: 03-07-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
LET OP: EMBARGO TOT ZATERDAG 3 JULI 1999 14.00 UUR!

3 juli 1999

Vijftig procent meer reizigers maken gebruik van openbaar vervoer METROVERBINDING NAAR CAPELLE SUCCESVOL

Vijf jaar na aanleg van de metroverbinding naar Capelle a/d IJssel blijkt dat bijna vijftig procent meer reizigers van het openbaar vervoer gebruik maakt op de verbinding tussen Rotterdam en Capelle a/d IJssel, dit heeft wethouder Van den Muijsenberg van Verkeer en Vervoer zaterdagmiddag 3 juli op de mobiliteitsdag bekend gemaakt. Dit resultaat blijkt uit een onderzoek naar het gebruik van deze metroverbinding. Eveneens blijkt dat reizigers tussen deze twee steden hun keuze voor een vervoermiddel hebben gewijzigd naar het openbaar vervoer. Het onderzoek steunt de gedachte dat investeringen in hoogwaardig openbaar vervoer loont om zo het niet noodzakelijk autoverkeer terug te dringen en om meer reizigers gebruik te laten maken van openbaar vervoer.

In de studie, die in opdracht van Rijkswaterstaat en op initiatief van de gemeente Rotterdam is uitgevoerd door onderzoeksbureau Van Holst & Koppies in samenwerking met ITM Research, is gekeken naar veranderingen in het gebruik van het openbaar vervoer na aanleg van de metroverbinding en naar het mobiliteitspatroon van de inwoners van de wijken Middelwatering en Oostgaarde in Capelle a/d IJssel. Binnen vijf jaar is bij de inwoners van deze wijken het gebruik van openbaar vervoer gestegen met 48 procent. In diezelfde periode bleek de verkeersintensiteit op de ontsluitingswegen van de twee Capelse wijken af te nemen met 8 procent.
Verder was er een wisselwerking tussen de economische ontwikkeling van Capelle a/d IJssel en de betere bereikbaarheid. Het bevolksingsaantal in desbetreffende wijken nam met 2 procent af, het aantal werkzame personen steeg in deze wijken echter met 32 procent.

Het succes van de metrolijn is te verklaren uit de toename van het aantal reizen tussen Rotterdam en Capelle a/d IJssel, een lichte afname van het aantal autoritten op deze verbinding en de sterke toename van het gebruik van het openbaar vervoer. Deze tendens kwam met name naar voren in het woon-werk verkeer. Ging in 1994 nog 65 procent van de reizigers tussen Rotterdam en Capelle a/d IJssel met de auto, in 1998 is dat percentage afgenomen naar 53 procent.

De bewoners zijn tijdens het interview ook gevraagd naar hun beleving van de woonkwaliteit. In het algemeen bleek men hierover redelijk tevreden. Het gevoel van veiligheid is na de komst van de metro bij de bewoners minder. De kwaliteit van de metroverbinding scoort echter hoog. De score lag hoger dan de waardering van het openbaar vervoer in het algemeen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie