Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Geef provincie ruimte verdeling subsidies rijksmonumenten'

Datum nieuwsfeit: 06-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

06-07-1999
'Geef provincie meer ruimte'
bij verdeling subsidies rijksmonumenten


'De verdeling van restauratiesubsidies voor rijksmonumenten is bij provincies in betere handen dan bij het Rijk. Plannen die via ons lopen zijn concreter en sneller aan te besteden, ons beleid sluit beter aan op de behoeften van de gemeenten en we hebben bewezen dat het altijd schaarse budget voor de volle honderd procent kan worden besteed. En daarmee is ook nog eens het werkgelegen-heidseffect het grootst.' Dat zegt gedeputeerde M. Houtman bij de presentatie van het Zuid-Hollandse restauratieprogramma tot 2004.

Gedeputeerde Staten hebben kritiek op de manier waarop staatssecretaris Van der Ploeg de restauratiegelden via de provincies regelt. 'Iedereen wil natuurlijk meer. Maar als je te weinig hebt, moet je gedurfde keuzes willen maken en geen landelijke keurslijf opdringen. Monumentensubsidies verlenen is juist maat-werk. Door de 'subsidieschotten' tussen de soorten monumenten krijg je de raarste uitkomsten. Zuid-Holland heeft nu eenmaal de meeste molens van Nederland en er zijn veel restauratieplannen voor kerken; het is nauwelijks te verkopen dat bijvoorbeeld onze molens in Kinderdijk, ze staan nota bene op de Unesco-werelderfgoedlijst, niet in dit subsidiesysteem passen.'

rijksregels gedetailleerd, complex en technisch Er liggen aanvragen voor 229 restauraties voor in totaal 40 miljoen gulden, het jaarbudget bedraagt 6,1 miljoen gulden. De provincie moet het rijksgeld verdelen over 82 van de 95 Zuid-Hollandse gemeenten aan de hand van gedetailleerde, technische en complexe regels. Steden als Leiden, Delft Gouda en Schoonhoven, met meer dan 100 monumenten, vallen buiten het restauratie-uitvoeringsprogramma 1999 t/m 2004. De kritiek van de provincie spitst zich toe op de rijksregel dat zij 67 procent van het geld moét besteden aan woonhuizen en boerderijen, 20 procent aan kerkelijke monumenten en slechts 13 procent aan overige monumenten. Die bestedingsplicht staat op zeer gespannen voet met de prioriteiten die de provincies en gemeenten zelf stellen, aldus GS. De Tweede Kamer bespreekt na de zomer een evaluatie van het rijksbeleid.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie