Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van der Ploeg maakt bezwaar tegen streekplan Kennemerland

Datum nieuwsfeit: 06-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 06-07-1999

Persbericht
Nummer: 95

Plannen Provincie Noord Holland brengen Stelling van Amsterdam in gevaar
Staatssecretaris Van der Ploeg maakt bezwaar tegen streekplan Kennemerland

Staatssecretaris Van der Ploeg tekent beroep aan tegen de plannen van de Provincie Noord Holland om een haven en bedrijfsterrein in de Wijkermeerpolder te vestigen. De polder is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam, dat op de Lijst van het Werelderfgoed van de Unesco is geplaatst. Ook maakt de staatssecretaris bezwaar tegen de voorgenomen sloop van Fort Velsen. Het fort is een kenmerkend en belangrijk onderdeel van de Stelling, aldus Van der Ploeg. Nederland heeft de `Overeenkomst inzake het cultureel en natuurlijk Erfgoed van de Wereld' geratificeerd en zich verplicht werelderfgoedmonumenten te beschermen en in stand te houden op grond van nationale wetgeving. `Ruimtelijke ontwikkelingen die het monument ernstig aantasten dienen te worden voorkomen. Het verloren gaan van zo'n 400 ha. open schoots- en inundatievelden van de Stelling van Amsterdam is zo'n ernstige aantasting', aldus Van der Ploeg.

De Stelling van Amsterdam is in december 1996 op voordracht van Nederland op de Lijst van het Werelderfgoed van de Unesco geplaatst. Daarbij zijn niet alleen de gebouwen maar ook de open, onbebouwd gebleven gebieden erkend als uitzonderlijk universele waarde voor de internationale gemeenschap. Het vergraven, ophogen en bebouwen van de Wijkermeerpolder ten dienste van een haven en bedrijfsterrein is, aldus Van der Ploeg, `niet verenigbaar met het instandhouden van de militair-strategische openheid van de polder als historisch onderdeel van de stelling'.

De staatssecretaris verwijst in zijn bezwaarschrift tot slot naar de op 5 juli gepresenteerde nota `Belvedere' van de ministeries van OCenW, LNV, VROM en V&W, waarin voor de Stelling bescherming door middel van een Planologische Kernbeslissing wordt voorgesteld.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie