Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Korthals: Geen taakstraf sexueel delict of geweldsmisdrijf

Datum nieuwsfeit: 08-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE JUS

www.justitie.nl

JUST: Korthals: in principe geen taakstraf voor s

Ivo Hommes
070 370 61 26

3816

08 07 1999

KORTHALS: IN PRINCIPE GEEN TAAKSTRAF VOOR SEXUEEL DELICT OF

GEWELDSMISDRIJF

Plegers van seksuele delicten of geweldsmisdrijven kunnen in de toekomst in principe niet in aanmerking komen voor een taakstraf. Minister Korthals van Justitie heeft het openbaar ministerie verzocht hiervoor een richtlijn te ontwikkelen als nadere uitwerking van het wetsvoorstel Taakstraffen.. Minister Korthals is van mening dat anders de verhouding tussen het delict en de te vorderen straf maatschappelijk moeilijk te verklaren is.

In het wetsvoorstel Taakstraffen, dat na de zomer behandeld zal worden in de Tweede Kamer, worden de mogelijkheden om een taakstraf toe te passen verruimd. Zo kan een officier van Justitie een zaak afdoen met een taakstraf zonder tussenkomst van de rechter. Deze vorm is vergelijkbaar met de taakstraf- afdoening voor jeugdigen. Daar is deze vorm van afdoening uiterst succesvol gebleken. Ook voor het mislukken van een taakstraf biedt het wetsvoorstel een wijziging van de bestaande regeling. Als de taakstraf niet naar behoren wordt uitgevoerd volgt direct een vrijheidsstraf. Beide voorstellen ondersteunen het lik- op- stuk beleid dat door Justitie wordt gevoerd.

Minister Korthals heeft nu aanvullend het openbaar ministerie verzocht een requireerrichtlijn te ontwikkelen voor de officieren van Justitie waarin het vorderen van een taakstraf bij zeden- of geweldsmisdrijven in principe wordt uitgesloten. Het voornemen zal na de zomer met de Tweede Kamer worden besproken bij de behandeling van het wetsvoorstel Taakstraffen.

Wel wordt de kanttekening gemaakt dat de strafvordering individueel wordt bepaald, afhankelijk van de ernst van het delict. In de praktijk kan dit betekenen dat er, bijvoorbeeld bij .first- offenders. wel een taakstraf wordt opgelegd, eventueel in combinatie met een vrijheidsstraf of elektronisch toezicht.

De taakstraf heeft zich in korte tijd een onmisbare plaats verworven in het sanctiestelsel. Deze ontwikkeling heeft zich voorgedaan in een tijd waarin ook de toename van het aantal onvoorwaardelijke vrijheidsstraffen aanzienlijk was. De taakstraf heeft dus een duidelijke leemte opgevuld. Minister Korthals blijft benadrukken dat iedere straf wel in overeenstemming moet zijn met het gepleegde delict.

---------------

08 jul 99 10:21

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie