Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Artists in residence programma van start

Datum nieuwsfeit: 08-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 08-07-1999

Persbericht
Nummer: 96

Artists in residence programma van start gegaan Drie buitenlandse kunstenaars te gast in Nederland

Staatssecretaris Rick van der Ploeg heeft drie vooraanstaande buitenlandse kunstenaars uitgenodigd om in Nederland voor enkele maanden te verblijven. De gasten zijn Robert Menasse, Thomas Levin en Joel Cohen. De uitnodiging vindt plaats in het kader van het programma Artists in Residence.

Artists in Residence
Het doel van het Kunstenaars-te-Gast programma is tweeledig. Enerzijds wil Nederland de gasten de kans bieden diepgaand kennis te maken met de Nederlandse samenleving en meer in het bijzonder met de Nederlandse cultuur. Anderzijds krijgen Nederlandse kunstenaars, studenten en cultuurmanagers de gelegenheid om intensief met deze gasten van gedachten te wisselen en samen te werken. Ook het Nederlands publiek zal kennis kunnen maken met de gast en zijn of haar werk. Dit zal een gunstige uitwerking hebben op de kwaliteit van de cultuurbeoefening in Nederland en de kansen voor onze cultuur in het buitenland vergroten. Vooralsnog kunnen er jaarlijks drie kunstenaars naar Nederland komen. Ook critici, museumconservatoren of directeuren van culturele instellingen zijn welkom. Meestal gaat het om een verblijf van twee tot zes maanden.

Robert Menasse
Robert Menasse wordt als een van de grootste Oostenrijkse schrijverstalenten beschouwd. Hij studeerde germanistiek, filosofie en politicologie en promoveerde in 1980 op een literatuursociologisch onderwerp. Hij doceerde Duits aan de universiteit van Wenen en was gastdocent aan de Universiteit van Sao Paolo. Zijn hoofdwerk is een romancyclus in vier delen, Trilogie der Entgeisterung. Daarnaast publiceerde hij verschillende romans en essays. Menasse werd voorgedragen door het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en de gemeentebibliotheek Rotterdam. Beide instellingen hebben samen een werkprogramma voor deze schrijver uitgewerkt. Allereerst zal Menasse in het vertalershuis in Amsterdam werken aan zijn nieuwe roman over Menasseh ben Israël (1604-1657), die zich deels in Amsterdam afspeelt. Daarnaast zal Menasse samenwerken met vertalers van zijn werk. Ook zal hij verschillende lezingen en boekpresentaties geven voor het Nederlandse publiek en kennis maken met literair Nederland en collega-schrijvers.

Thomas Levin
Thomas Levin is een Amerikaans filosoof en kunsthistoricus. Hij is professor aan de Princeton University. Levin werd voorgedragen door het centrum Witte de With in Rotterdam. Een van zijn specialiteiten zijn film en media. Hij zal meewerken aan een seminar getiteld "Celluloid Rembrandtiana" over de kijk in de twintigste eeuw op Rembrandt aan de hand van films. Levin zal betrokken worden bij de Nederlandse vertaling van zijn recente studie "Rethorics of Surveillance". Daarnaast zal hij gastcolleges geven aan enkele Nederlandse kunstacademies en universiteiten.

Joël Cohen
Is Amerikaans musicoloog, luitist en ensembleleider. Naast zijn specialisme in oude muziek, is hij geïnteresseerd in 20e eeuwse muziek en wereldmuziek. Cohen is de leider van de Boston Camerata. Hij werd voorgedragen door de organisatie Oude Muziek. Naast zijn inbreng in het festival en de organisatie Oude Muziek, zal hij masterclasses geven aan conservatoria in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, en de universiteit van Utrecht.

Procedure
De kandidaten zijn voorgedragen door het culturele veld. Elke culturele instelling of fonds kan kandidaten voordragen bij de staatssecretaris van cultuur. De organisatie fungeert zelf als uitvalsbasis voor de gast. Dit houdt in dat de organisatie in overleg met de betrokkene een activiteitenprogramma opstelt en de gast ter zijde staat. Een commissie van deskundigen, onder voorzitterschap van Han Bakker (voormalig zakelijk leider van de Dogtroep, thans werkzaam bij de Vara televisie) brengt over de kandidaten advies uit aan de staatssecretaris. De commissie let onder meer op spreiding van de genodigden over de verschillende culturele sectoren en steden en de bewezen artistieke kwaliteit van de voorgedragen persoon. De gasten moeten een belangrijke uitstraling hebben op hun vakgebied. De staatssecretaris van Cultuur nodigt de kandidaten uit mede namens de een van de participerende steden Amsterdam en Rotterdam. Deze steden dragen in het bijzonder zorg voor de huisvesting van de gasten. Het is de bedoeling dat jaarlijks een drietal gasten worden uitgenodigd voor de duur van twee tot zes maanden. De komende twee jaar zijn als experimentele periode bedoeld.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie