Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

IKEA zet accountantscontrole op kinderarbeid in

Datum nieuwsfeit: 08-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws van de Socialistische Partij

IKEA zet accountantscontrole op kinderarbeid in


08-07-99
Zaterdag krijgen bezoekers van de acht IKEA-vestigingen in Nederland beschuit met muisjes. Daarmee wordt gevierd dat 's werelds grootste huisraadmultinational voortaan externe accountantscontrole gaan toestaan op het voorkomen van kinderarbeid in de productie voor IKEA. Dit werd woensdag in Amsterdam meegedeeld tijdens overleg van algemeen IKEA-directeur B. Karis met een delegatie van de SP. Die voert sinds oktober 1998 wekelijks actie voor de deuren van de IKEA-winkels in Amsterdam, Utrecht, Groningen, Sliedrecht, Delft, Duiven, Eindhoven en Heerlen.

Vorig jaar verschenen er alarmerende berichten in de media dat IKEA sommige producten door wel erg jonge handjes in Derde-Wereldlanden liet maken. Uit protest daartegen werd onder het motto "IKEA family, soms wel heel erg jong" negen maanden lang gepost voor de deuren van de IKEA-vestigingen. Bezoekers werden opgeroepen voorlopig geen van kinderarbeid verdachte artikelen uit India meer te kopen. In totaal sloten 52.000 IKEA-klanten zich aan bij deze unieke kopersstaking. En met succes. Afgelopen woensdag zegde IKEA-directeur Karis toe aan de SP-delegatie voortaan gerenommeerde externe accountants te laten controleren of het bedrijf haar belofte waarmaakt om kinderarbeid tegen te gaan. Binnenkort beslist het concern of de opdracht gaan naar KPMG of naar Ernst & Young. Verder krijgen IKEA-klanten het recht artikelen terug te geven als achteraf onverhoopt blijkt dat ze gemaakt zijn met kinderarbeid. De SP dringt sedert oktober aan op duidelijke garanties voor de consument tegen kinderarbeid. Alle deelnemers aan de kopersstaking hebben onlangs ook een brief van IKEA gekregen.
Zaterdag worden de bezoekers van de IKEA-winkels door de actievoerders getrakteerd op met beschuit met muisjes om na negen maanden actievoeren de geboorte van deze bijzondere overeenkomst te voeren. Het IKEA-besluit is een duidelijke stap vooruit in de strijd tegen de kinderarbeid. De SP hoopt dat die stap gevolgd wordt door andere bedrijven die hun producten uit Derde-Wereldlanden betrekken. De partij zal overigens het concern nauwgezet blijven volgen en ziet met spanning de eerste externe accountantsrapportage tegemoet. Die wordt over een tot anderhalf jaar verwacht.

Zie ook het Tribune-dossier IKEA Family, soms wel heel erg jong en de betreffende Actie-pagina's.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie