Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NS trekt zich terug uit natuurgebied Pannerdenskanaal

Datum nieuwsfeit: 09-07-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Laatste nieuws Betuwelijn aktie GroenFront!

Vandaag gaf de NS te kennen dat zij zich voor voorlopig terug trekken uit het natuurgebied vlak bij het Pannerdenskanaal. De activisten die de bouwlocatie voor een tunnel onder het Pannerdenskanaal tegen houden zijn wegens juridische complicaties niet weg te krijgen. GroenFront gaat ondertussen door met de bouw van een meer permanent aktiekamp. De plek is cruciaal voor de bou van de betuwelijn. De tunnel onder het Pannerdenskanaal is een van de langstdurende bouwprojecten op de lijn. Het lijkt er op dat GroenFront! er met een in de haast opgezette aktie ingeslaagd is om de plannen van de NS zeker een half jaar, en misschien wel langer uit te stellen en daarmee de kosten van het project gigantisch op te drijven.

De NS en de bouwers hebben een groot probleem. De bedoeling was dat er nu grondonderzoek gedaan zou worden, dat in september af zou zijn om dan de offertes te kunnen doen, en dat in januari 2000 de graafwerkzaamheden zouden beginnen. Daarnaast zit de NS met een politiek probleem. Door het publiceren van nieuwe gegevens door het RIVM over het te verwachten milieueffect van de Betuwelijn is een nieuwe politieke rel onstaan over de omstreden spoorlijn. Hoewel PVDA ministers Pronk en Netelenbos roepen dat de lijn hoe dan ook doorgaat is de twijfel die veel mensen hadden wederom bevestigd. Al eerder was namelijk aangetoond dat het 20 miljard kostende project geen economische winst op gaat leveren, en geen vracht die nu over de weg gaat, gaat aantrekken.
De SP en GroenLinks hebben ondertussen kamervragen gesteld.

De NS kunnen de activisten van GroenFront! niet tegen houden. De juridische complicaties bestaan vooral uit het feit dat de eigenaars van de grond, de steenrijke gebroeders Sadelhoff, twee gepensioneerde baksteenfabrikanten, nog steeds eigenaar zijn van de grond. De NS had na een vergeefse poging de grond aan te kopen bij de rechter afgedwongen dat zij al vast mogen beginnen met voorbereidende werkzaamheden. Die bestaan uit het wegvangen van zeer zeldzame kamsalameders en padden, en het doen van grondboringen. Ondertussen is er een onteigeningsprocedure gestart. Deze zal naar verwachting zeker een half jaar duren. Probleem (voor de NS althans) is nu dat wil de politie een ontruiming beginnen dat alleen kan met toestemming van de eigenaar van de grond. De gebroeders Sadelhoff zijn echter mordicus tegen de Betuwelijn. Naar verwachting zullen zij nooit en te nimmer deze toestemming verlenen. Daarmee zetten zij de NS schaakmat. De NS kan niet bouwen zolang GroenFront! activisten het terrein bezetten, de politie kan dat niet verhinderen want ze mogen zich er niet mee bemoeien. Projectleider Paul Jansen was dan ook tamelijk aangedaan over de onstane situatie.

Wat begon als een tijdelijke aktie om de werkzaamheden stop te zetten voor te beginnen 1 dag is nu uitgelopen in de opbouw van een permanent aktiekamp. De eerste tenten zijn de zelfde dag nog aangerukt en is eten en andere voorzieningen geregeld. Buurtbewoners reageren enthoustiast en bieden hun diensten aan, de lokale pers is erg op onze hand en er wordt nagedacht over tunnels,boomhutten en treewalks. Het terrein is de droom van elke GroenFronter. De natuur is oogverblindend, en het meest cruciale plekje bestaat uit een moerasgebied, begroeid met wilgen. De meeste bomen zijn omringd door water of staan op miniscule eilandjes. Daarnaast zijn er in het gebied verschillende dijkjes di zich vanwege de rivierklei uitermate goed lenen voor tunnelen en is het hele gebied maar via een toegangsweg bereikbaar. Ook de zogenaamde randvoorwaarden voor een aktiekamp (enthoustiaste buurt, erg foute tegenstander, debiel van een projectleider, zwaar omstreden project, overduidelijk schitterend gebied met status als stilte en broedgebied, ondersteunende kraakpandjes in de nabijheid en bushalte op loop afstand) zijn echt allemaal aanwezig.

Er is alleen een groot probleem. Het gebied is ontzettend kwetsbaar. Het is een stiltegebied, er broeden vogels, er groeien zeldzame planten en niet te vergeten de kikkers en salamanders willen we niet weg jagen! Vanwege de situatie nu is dan ook besloten om er geen groot aktiekamp a la Groenoord van te maken. Een bezetting van 4 tot 6 mensen is waarschijnlijk voorlopig genoeg.
We zijn (ook vanwege het nog steeds bezet houden van 8 panden in Ressen, Zetten Andelst en Meteren) wel opzoek naar mensen die voorzichtig met het gebied om willen gaan, de bereidheid hebben zich tot het uiterste te verzetten tegen het weer beginnen van de werkzaamheden en die voor langere of kortere tijd in het gebied willen bivakeren. Daarnaast zij we voor het maken van honderenmeters touwbruggen tussen de bomen opzoek naar stevig propyleentouw ( is meestal oranje of blauw, zeker meer als een centimeter dik) en dingen als gereedschap,dekens en tenten.

Meer informatie of langskomen?
Bel 06-22320207

Openbaar vervoer: Trein naar Arnhem, ga van daar met de trein naar Duiven, pak daar de bus naar Groessen/Zevenaar en stap uit bij de halte Molenstraat (bij Bakkerij Groninger) in de bushalte hangt een routebeschrijving naar het kamp (is dan vlakbij) en vraag als je de weg kwijt bent aan buurtbewoners waar het is. Ze wijzen je graag de weg.

Mail (Groenfr@dds.nl) voor meer vragen, aanbiedingen of commentaar.

Groetjes.

Stop de Politieke Ongein Stop de Betuwelijn!!

Aktieweek tegen de Betuwelijn 12-18 September.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie