Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanscherping controle doorvoer strategische goederen

Datum nieuwsfeit: 09-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


RVD/DV

MINISTERRAAD: doorvoer strategische goederen.....

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht Ministerraad
9 juli 1999

AANSCHERPING CONTROLE DOORVOER STRATEGISCHE GOEDEREN

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat scherpere controle op doorvoer van strategische goederen mogelijk maakt. Met dit voorstel geven staatssecretaris Ybema van Economische Zaken en minister Korthals van Justitie uitvoering aan het regeerakkoord. Het voorstel sluit ook aan bij eerdere Kameruitspraken en bij aanbevelingen van de enquêtecommissie Bijlmerramp.

Voor doorvoer van militaire goederen wordt in het algemeen een vergunning verplicht gesteld, als zulke goederen enige tijd in Nederland zijn geweest of hier zijn bewerkt. Bovendien moet het mogelijk worden op elk moment een doorvoerbeweging aan een vergunningplicht te onderwerpen, indien er aanwijzingen bestaan dat het gaat om een ongecontroleerde zending met waarschijnlijk ongewenste bestemming. Zonder vergunning zal doorvoer dan verboden zijn.

Met het voorstel zal ook de verhouding tussen de In- en uitvoerwet en de Wet wapens en munitie worden gestroomlijnd. Dit is gewenst omdat goederen die onder beide wetten vallen nu onderworpen zijn aan verschillende procedures en instanties. Concentratie van uitvoering van beide wetten bij de Douane/centrale dienst voor de in- en uitvoer zal effectiviteit en doorzichtigheid van controle vergroten. De regering vindt dat belangen van de internationale rechtsorde voldoende zijn gediend, als goederen onder effectieve exportcontrole staan of bestemd zijn voor een bondgenoot of bevriend partnerland. Daarom zullen, in ieder geval EU-lidstaten, NAVO-bondgenoten, Zwitserland, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan worden uitgezonderd van de algemene vergunningplicht bij militaire doorvoer. Het streven blijft uiteraard gericht op verdere versterking van internationale samenwerking op het gebied van exportcontrole. Bij de huidige stand van internationale samenwerking bij export kan nationale controle op doorvoer echter nog een nuttige aanvullende rol spelen.

RVD, 09.07.1999

09 jul 99 19:11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie