Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie Defensie op uitzending NOVA fotorolletje Dutchbat

Datum nieuwsfeit: 09-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

REACTIE DEFENSIE OP NOVA

Persbericht Ministerie van Defensie

In een Nova-uitzending van hedenavond, 9 juli 1999, is de vraag opgeworpen waarom de Tweede Kamer niet op de hoogte is gesteld van het onderzoek naar de kwestie van het fotorolletje dat gemaakt is door een adjudant van Dutchbatt-2, het bataljon dat was uitgezonden in de periode juni 1994 - januari 1995.

De foto's die de adjudant heeft gemaakt, zijn foto's van de gevolgen van een schietpartij tussen personen in de enclave, waar overigens geen Nederlandse militairen bij betrokken waren. Hij heeft deze foto's gemaakt op verzoek van CIVPOL, de civiele politieorganisatie van de VN.

Hij heeft dit rolletje moeten afgeven aan een hogergeplaatste militair. Of het rolletje daarna in handen gegeven van functionarissen van CIVPOL, die in de enclave aanwezig waren, is onbekend.

In september 1998 toen deze kwestie aan de Minister van Defensie door de leiding van de Landmacht werd gemeld, heeft de Minister onmiddellijk opdracht gegeven tot een onderzoek. Over deze opdracht is vervolgens door de leiding van de Marechaussee contact gelegd met het OM te Arnhem, hetgeen resulteerde tot het instellen van een strafrechtelijk onderzoek onder verantwoordelijkheid van het OM.

De reden dat de Tweede Kamer niet op de hoogte is gesteld van deze kwestie, is dat er volstrekte onduidelijkheid bestond over wat er uiteindelijk met het bewuste fotorolletje, gemaakt ruim een half jaar voor de val van de enclave, is gebeurd. Er was derhalve onvoldoende betrouwbare informatie om de Kamer in te lichten en er was alle reden naar de ware toedracht van het gebeuren met dit fotorolletje meteen een gedegen onderzoek te doen instellen. Op 25 september 1998 heeft het OM aan Defensie laten weten besloten te hebben een strafrechtelijk onderzoek te gelasten. De resultaten van dit onderzoek worden afgewacht.

Directie Voorlichting
Ministerie van Defensie

09 jul 99 23:56

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie