Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Avontuurlijke tocht door Grafelijkheidsduinen

Datum nieuwsfeit: 10-07-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

Excursie van Het Noordhollands Landschap
AVONTUURLIJKE TOCHT DOOR GRAFELIJKHEIDSDUINEN

Rond 1600 was het gebied enkele vierkante kilometers groot, vandaag de dag nemen de Grafelijkheidsduinen bij Den Helder nog altijd zon 80 hectare in beslag. Op zaterdag 10 juli neemt beheerder Jan Zijp belangstellenden mee op een avontuurlijke tocht door deze resten van een oud waddeneiland. Dankzij beheersmaatregelen van de Stichting Het Noordhollands Landschap, eigenaar van het gebied, zien de Grafelijkheidsduinen er langzamerhand weer uit als aan het begin van deze eeuw.

Het gebied onderging in de loop der eeuwen al een aantal gedaanteverwisselingen. De stijging van de zeespiegel, de aanleg van de Deltawerken, ontwatering ten behoeve van drinkwater, zijn enkele zaken die het gebied behoorlijk hebben beonvloed. Sinds begin jaren 80 worden de Grafelijkheidsduinen met rust gelaten, het waterpeil is vrijwel weer op het oude niveau en dat heeft consequenties voor flora en fauna.

Het is met name de flora die zaterdag 10 juli de aandacht zal trekken. De parmantige parnassia, de helende wondklaver, de welriekende nachtorchis en het duizendgulden-kruid, om er slechts enkele te noemen, tonen zich in volle glorie. De beheerder zal de bezoeker op de bijzondere soorten attenderen, en verklaart tevens waarom welke plant op die ene plek groeit en bloeit. De grote soortenrijkdom in de Grafelijkheidsduinen is te danken aan de variatie aan hoge en lagere gebieden, natte en drogere stukken, kalkarme en kalkrijke gronden.

Het hoofd zal zaterdag niet alleen naar beneden gekeerd zijn. Want waar de flora
gevarieerd is, daar is ook de fauna overdadig. Of, zoals Jan Zijp het zegt: Er
fladdert hier van alles, doelend op de vele vogels en insecten die zich aan de flora tegoed doen. Zijp signaleerde onlangs nog de kleine parelmoervlinder, sinds jaren terug van weggeweest en enkele kleine rugstreeppadden.

Wat er zaterdag 10 juli te zien zal zijn, weet nog niemand. Reden te meer de wandel-schoenen tevoorschijn te halen en zich aan te melden voor deze twee uur durende tocht. Aanmelden kan bij Het Noordhollands Landschap, tel. 0251-659696. De kosten bedragen  4 per persoon (leden NHL  3 en kinderen  1). De excursie start om 13.30 uur bij Restaurant Fort Kijkduin te Huisduinen.

//////////////////////////

Voor inlichtingen over bovenstaand persbericht kunt u contact opnemen met Johan Stuart, 0251-659750, privi 023-5389481 of mobiel 06-53129644. Castricum, 04 juli 1999.
E-mail: (nhl@tref.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie