Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Shetlanders Nederlands wapen bij EK voor ponyvierspannen

Datum nieuwsfeit: 10-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Hoefnet

Shetlanders, het Nederlandse wapen

Saumur, zaterdag 10 juli 1999

Vandaag werd in Saumur tijdens de EK voor ponyvierspannen de marathon verreden. Door de warme weersomstandigheden (±30øC) werden de deelnemende combinaties danig op proef gesteld. De pony's dienden fit te zijn en de rijders en grooms koel in het hoofd.

Dat het een interessante marathon zou worden bleek al na de eerste 3 deelnemers. Nummer 1, de Fransman Jérome Cheze, toch goed voor een gedeelde 5e plaats in de dressuur, moest in hindernis 2 opgeven, nadat hij in hindernis 1 zijn voorzweng kapot had gereden. Nummer 2 op de startlijst Philippe Granier bleef in hindernis 3 langer dan de toegestane 5 minuten in deze hindernis en kreeg een E achter zijn naam. De Belg Edwin Flerackers ging als derde deelnemer van start en ook hij stagneerde in hindernis drie, op het nippertje passeerde hij de finishlijn nadat hij de vijf toegestane minuten bijna volledig had gebruikt. De Nederlandse afvaardiging liet zich echter niet uit het lood slaan en vocht zoals het een echte leeuw betaamt. Gerrie Herfst mocht als eerste zijn tanden in de marathon zetten en deed dit met verve slechts met slechts een klein oponthoud in hindernis 7 mag hij dik tevreden over zijn resultaat zijn.

Pjotr van der Heijden ging van start met de taak om voor het Nederlandse team de eerste goede score neer te zetten, hij deed dan ook niet anders dan wat van hem verwacht werd. Hij wist zijn pony's vloeiend door de 8 hindernissen te loodsen, goed voor een voorlopige eerste plaats. Grote favoriet voor de titel is 2 voudig Europees kampioene Georgina Frith. Aan haar was het de taak om in het algemeen individueel klassement Mia Allo te passeren en de andere deelnemers van zich af te schudden. Georgina reed een heel goede marathon, en met een paar kleine ophoudingen hier en daar wist zij zich toch nog boven Pjotr te eindigen, goed voor de voorlopige eerste plaats.

Maar dan Aart van der Kamp met zijn kleine zwart bonte shetland tijgers. Aart wist zijn kleine tijgers dusdanig vloeiend door de hindernissen te loodsen dat er voor de concurrentie geen houden meer aan was. Aart had de meeste angst voor hindernis 7, een steile helling van 20 meter waar men eerst naar beneden moest en daarna weer loodrecht om hoog. Aart was er niet helmaal zeker van of zijn shetlanders dat snel genoeg konden doen, maar de tijgers lieten zich niet kennen. Ook in deze hindernis wist hij de snelste tijd neer te zetten. De shetlandtijgers wisten 7 van de 8 hindernissen als snelste te passeren, een waar meesterstukje.

Na Aart's marathon was er het een en ander duidelijk geworden voor de concurrentie; met Nederland valt niet te spotten, in het landenklassement hadden zij inmiddels ook al de eerste plaats van Groot Brittanie overgenomen, maar Nederland had nog een troefkaart in handen; Paul van Riet. Paul was na het aangaan van een weddenschap met Aart om de snelste tijden in hindernis 1 en 8 echter iets te gretig op de overwinning en liet daardoor in al zijn ijver hier en daar een klein steekje vallen, toch mag hij over de geleverde prestatie niet ontevreden zijn. Zelfs Ton Hendriks, die als induvidueel deelnemer aan de start verscheen, liet de concurrentie een poepje ruiken. Door foutloos rond te rijden wist hij beslag te leggen op een mooie plaats net achter Paul van Riet.

De kleine shetland tijgers hebben echter bewezen wat zij kunnen en de Nederlandse equipe mag zich dan voortaan wel een shetlkander als wapen in plaats van de Nederlandse leeuw op de borst laten borduren, want leeuwen dat zijn ze.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie