Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace in actie tegen plutoniumtransport

Datum nieuwsfeit: 11-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 11 juli 1999.

GREENPEACE IN ACTIE TEGEN GROOTSTE COMMERCIËLE
PLUTONIUMBRANDSTOF-TRANSPORT OOIT

Greenpeace Frankrijk heeft vlak voor het middaguur twee enorme hijskranen in de haven van Cherbourg (Frankrijk) bezet uit protest tegen een dreigend plutoniumtransport over zee naar Japan. Klimmers zijn in de kranen geklommen en hebben een groot spandoek opgehangen met de tekst “stop plutonium”. Vervolgens hebben zij de cabines geblokkeerd. Op de grond hebben activisten de toegang versperd door zich aan de kranen vast te ketenen. De actievoerders hebben de noodzakelijke uitrusting meegenomen om de bezetting langdurig vol te houden. Door de blokkade is het niet mogelijk de kranen te verplaatsen en het schip te voorzien van de gevaarlijke lading.

Greenpeace probeert met de bezetting een transport van plutonium van Frankrijk en Engeland naar Japan te verijdelen. De lading plutonium, genoeg om ruim 60 kernwapens te vervaardigen, zal met twee vrachtschepen, “de Pacific Pintail” en de “Pacific Teal” worden verscheept. Deze Engelse schepen zijn de afgelopen weken in Barrow (Engeland) elk voorzien van drie 30mm kannonnen om eventuele terroristische aanvallen te weren. Een van de schepen zal vanuit Barrow vertrekken met 225 kilo plutonium aan boord. Het andere vrachtschip zal in Cherbourg geladen worden met 221 kilo plutonium. De “Pintail” en de “Teal” zullen elkaar treffen voor de Normandische kust waarna ze koers zullen zetten naar Japan.

De Engelse, Franse en Japanse autoriteiten weigeren mededelingen te doen over de route die de schepen gaan volgen. Dit tot ongenoegen van de landen die zich aan de mogelijke routes bevinden. Zelfs het vrijkomen van een zeer kleine hoeveelheid plutonium kan schrikbarende, onomkeerbare gevolgen hebben voor het milieu en de menselijke gezondheid. Doordat de landen langs de route niet op de hoogte gesteld worden kunnen zij geen rampenplannen ontwikkelen om zich te beschermen in het geval van calamiteiten.

Tegen een eerder plutoniumtransport protesteerden meer dan 50 landen over de hele wereld. Ook nu is het verzet groeiende. Afgelopen donderdag maakte de Ierse minister Michael Woods van Maritieme Zaken bekend tegenstander te zijn van het transport vanwege de mogelijke schadelijke effecten voor het milieu.

Greenpeace heeft twee schepen ingezet tegen het dreigende transport. De “Rainbow Warrior II” is gisteren in Cherbourg aangekomen en de “MV Greenpeace” vaart momenteel van Ierland naar Barrow. De milieu-organisatie eist dat de voorbereidingen voor het plutoniumtransport onmiddellijk worden stopgezet en dat het transport wordt afgeblazen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie