Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Het weer nader verklaard (KNMI): Hitte stress

Datum nieuwsfeit: 12-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Hitte index

Warm en vochtig weer voelt drukkend aan en langdurige hitte kan vooral voor ouderen en zieken uitputtend zijn. Ook voor mensen met een goede conditie is een hittegolf vermoeiend omdat de combinatie van hitte en vocht hoge eisen stelt aan hart- en bloedvaten. In de meeste zomers en vooral in die van 1994 en 1995 hadden delen van de wereld te maken met langdurige hitte. In Europa kostten de hittegolven in die jaren aan honderden mensen het leven en in het midden van de Verenigde Staten vielen mede als gevolg van de hitte meer dan duizend doden.

De Wereld Meteorologische Organisatie nam naar aanleiding van deze ervaringen het initiatief om de hitte index onder de aandacht te brengen. De index beschrijft de warmteoverdracht tussen lichaam en omgeving. Als de omgevingstemperatuur warmer is dan de lichaamstemperatuur kan dat gevaar opleveren voor de gezondheid. De hitte index, die geldt voor zonnig weer, wordt bepaald uit een combinatie van temperatuur en vochtigheid. De tabel vermeldt ook wat de gevolgen van de verschillende waarden voor de mens kunnen zijn en wanneer de gezondheid bij grote lichamelijke inspanning gevaar loopt. De index is ontwikkeld door de Amerikaan Robert Steadman, die ook een windchill-index voor de combinatie van vorst en wind bedacht.

Hoe we warmte ervaren hangt niet alleen af van zonnestraling, temperatuur en vochtigheid, maar ook van onze inspanning, gezondheid, kleding, voedingspatroon en zweet. Hitte leidt tot transpiratie en vochtverlies en daarom is het belangrijk om ter compensatie bij heet weer regelmatig te drinken.

Door verdamping van transpiratievocht koelt de huid af, omdat verdamping energie kost. Bij tropische temperaturen van 30 graden en hoger komt warmte-afgifte vrijwel alleen tot stand door verdamping. In vochtige lucht is de verdamping echter minder dan in droge lucht en voelt het warmer aan (drukkend), vooral als een verkoelende wind ontbreekt.

Volgens de tabel hoort bij een temperatuur van 30 graden en een relatieve vochtigheid van 70% een hitte index van 32 en bij 90% vocht een index van 36. Op Cyprus zijn deze zomer temperaturen gemeten van 40 graden; bij een relatieve vochtigheid van 60% levert dat een hitte index van 56 met groot gevaar voor de gezondheid. In zeer warme landen is de lucht echter meestal ook droog en dan is de warmte beter te verdragen. De hitte index geeft dat ook aan: bij 30 graden en 20% vochtigheid is de index 28.

* Smog: metingen Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit RIVM;
* Smogverwachting en luchtverontreiniging in België

Laatste wijziging: 12 juli 1999

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie