Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OPTA akkoord met tariefverhoging mobiel bellen buitenland

Datum nieuwsfeit: 13-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
verstuurd 13 juli 1999

OPTA AKKOORD MET GEDIFFERENTIEERDE TARIEFVERHOGING MOBIEL BELLEN BUITENLAND

OPTA gaat akkoord met tariefverhogingen voor bellen naar mobiele telefoons in het buitenland. Met ingang van woensdag 14 juli gelden de nieuwe tarieven (een lijst is toegevoegd). In eerste instantie weigerde OPTA prijsaanpassingen per 1 juli. De hogere inkoopkosten die de tariefverhoging naar in totaal 21 landen noodzakelijk maken, worden één op één doorvertaald naar de zogeheten eindgebruikerstarieven. Dat betekent dat niet één uniform tarief zal gelden, maar een tarief dat per land kan verschillen.

KPN kondigde op 17 juni aan dat er voor bellen naar een mobiele telefoon in het buitenland een uniforme opslag per minuut van ƒ 0,47 (excl. BTW) zou gaan gelden ten opzichte van de tarieven voor het bellen naar een vaste telefoon.
OPTA meldde op 29 juni niet akkoord te gaan met deze nieuwe tarieven. OPTA vermoedde dat door de nieuwe tarieven buitenlandse aanbieders zouden worden gesubsidieerd door de Nederlandse consument; de tarieven zouden daarmee onredelijk zijn.

KPN heeft nu aan OPTA gegevens uit een onafhankelijke bron verstrekt waaruit naar het oordeel van KPN blijkt dat de inkoopkosten die zij maakt bij die buitenlandse aanbieders reëele kosten zijn. KPN zal op verzoek van OPTA de aanwezige verschillen in de inkoopkosten tussen de 21 landen één op één doorvertalen in de eindgebruikerstarieven. Het oorspronkelijke voorstel van een uniforme, gemiddelde opslag (op het minuuttarief voor internationaal bellen) van ƒ 0,47 wordt dus vervangen door een een lijst van nieuwe tarieven voor het internationaal bellen naar een mobiele aansluiting in die 21 landen.

Op verzoek van OPTA zal KPN in de komende maanden de stand van zaken ten aanzien van de inkoopkosten voor het verkeer naar die 21 landen nader op een rij zetten.

Voor alle duidelijkheid : de internationale tarieven voor het bellen naar een vaste aansluiting ondergaan geen wijziging; deze blijven dus op het scherpe niveau dat door de tariefsverlagingen van 15 mei j.l. is bereikt.

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie