Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

10 jaar Audi TDI-technologie

Datum nieuwsfeit: 13-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

10 jaar Audi TDI-technologie

(13 Juli 1999)

PERSBERICHT:

In 1989 presenteerde Audi tijdens de Duitse automobieltentoonstelling in Frankfurt de eerste dieselmotor voor personenwagens ter wereld met directe inspuiting en volledig elektronisch motormanagement. Audi noemde deze revolutionaire technologie 'TDI'.

Deze opmerkelijke nieuwe ontwikkeling op de personenwagenmarkt werd begin 1990 toegepast in de Audi 100 Avant en gaf de dieselmotor bijna van de ene dag op de andere een volkomen nieuw imago: in plaats van langzaam rumoerig en weinig geraffineerd werd hij nu vlot hanteerbaar, soepel en uitzonderlijk zuinig. De Audi TDI had gevoelsmatig een dubbel effect; hij verenigde een dynamisch, sportief karakter met een laag verbruik en als gevolg daarvan een zeer grote actieradius op één tankvulling. Men zou kunnen zeggen dat van de traditionele diesel niets overbleef behalve zijn spreekwoordelijke lange levensduur.

De afgelopen tien jaar is in de dieseltechnologie zoveel succes opgebouwd dat hier een welkome aanleiding ligt om even terug te zien, maar vooral ook om de toekomstperspectieven nader onder de loep te nemen. Audi zal in de TDI-vooruitgang het voortouw blijven nemen volgens haar befaamde motto 'Vorsprung durch Technik' en een leidinggevende rol blijven spelen in de concurrentiestrijd om die producten te leveren die de markt en de klanten vragen.

10 jaar Audi TDI-geschiedenis
Een overzicht

1989 De eerste 5-cilinder TDI met een vermogen van 88 kW (120 pk) en een maximum koppel van 265 Nm.
Axiaal roterende plunjerinspuitpomp die een druk van ca. 900 bar levert.
1991 Viercilinder TDI met een vermogen van 66 kW (90 pk) en een koppel van 182 Nm.
Axiaal roterende plunjerinspuitpomp die een druk van 950 bar levert. 1993 Ontwerpstudie voor de V8-TDI voor de Audi ASF conceptcar wordt tijdens de automobieltentoonstelling in Frankfurt gepresenteerd. 1994 Alle Audi TDI-motoren voldoen aan de emissienormen volgens MVEG II.
Vijfcilinder TDI met een vermogen van 103 kW (140 pk) en een koppel van
290Nm.
Axiaal roterende plunjerinspuitpomp die een druk van bijna 1000 bar levert.
Eerste Audi TDI-Technieksymposium.
1995 Viercilinder TDI met een vermogen van 81 kW (110 pk) en een koppel van 225 Nm.
Axiaal roterende plunjerinspuitpomp die een druk van 1100 bar levert. Turbo met variabele turbinegeometrie (VTG).
1997 De eerste V6-TDI motor voor personenwagens ter wereld, met een vermogen van 110 kW(150 pk) en een koppel van 310 Nm. Roterende radiaalzuigerverdelerpomp die een inspuitdruk tot 1500 bar levert en
een turbo met VTG.
De eerste TDI-motor met vier kleppen per cilinder. 2000 V8-TDI met een vermogen van 165 kW (225 pk) en een koppel van 480 Nm.
Commonrail-inspuitsysteem dat een druk levert van 1350 bar, turbo met VTG en vier kleppen per cilinder.

10 jaar Audi TDI
Gezag op basis van ervaring
Audi profiteert van de knowhow op TDI-gebied die is opgebouwd in de tien jaar waarin de TDI nu op de markt is. De individuele voordelen van elk van de directe -inspuitsystemen die momenteel op de markt worden aangeboden kunnen nu worden toegepast op een manier die ideaal aansluit bij het gestelde doel en die de klant een maximaal voordeel biedt. Hieronder de systemen op een rijtje.

In de eerste plaats de beproefde, succesvolle roterende radiaalzuigerinspuitpomp. Deze levert een goed inspuitverloop op en heeft een hoog drukpotentieel, dat momenteel tot 1850 bar reikt. Hij is gemakkelijk op de motor te monteren, kan worden gebruikt bij motoren tot zes cilinders en biedt de mogelijkheid van voorinspuiting.

In de tweede plaats is er het pompverstuiversysteem dat uit compacte afzonderlijke modules voor alle cilinders bestaat. Het is speciaal geschikt voor 3 en 4-cilinder motoren met twee kleppen per cilinder, maar kan in feite op elke motor met een willekeurig aantal cilinders worden gemonteerd. Bijkomende voordelen zijn de mogelijkheid van voorinspuiting en het zeer hoge drukpotentieel van meer dan 2000 bar.

Tenslotte is er het commonrailsysteem, waarin de druk permanent wordt opgebouwd; dit geeft een grote mate van vrijheid bij het bepalen van de inspuitkarakteristiek van de voor-, hoofd- en na-inspuiting en tevens kan de druk telkens vrij worden gekozen, zelfs bijlage motortoerentallen. Dit systeem is zonder speciale voorzieningen op de motor te monteren en heeft buitengewoon compacte verstuivers. Hoewel de druk op dit moment nog in de buurt van 1350 bar ligt, heeft het systeem duidelijk nog veel mogelijkheden voor verdere ontwikkeling in de toekomst.

Audi TDI-technologie
Het perspectief
Door de presentatie van nieuwe TDI-modellen ter gelegenheid van het tweede Audi TDI-Technieksymposium ('10 jaar TDI') in juni 1999 aan de universiteit van Graz, levert Audi het duidelijke bewijs van de ervaring die de afgelopen tien jaar is opgebouwd. Het betreft de Audi A8 3.3 TDI quattro (165 kW/225 pk) met commonrailsysteem, de Audi A6/A6 Avant 2.5 TDI (132 kW/180 pk) met de nieuwe VP44-S3 radiaalzuigerinspuitpomp en tenslotte de A4/A4 Avant 1.9 TDI (85 kW/115 pk) met hogedruk-pompverstuiversysteem. De A8 3.3 TDI (165 kW/225 pk) zal eerste kwartaal 2000 leverbaar zijn. De A6/A6 Avant 2.5 TDI (132 kW/180 pk) en de A4/A4 Avant 1.9 TDI (85 kW/115 pk) worden eind 1999 op de Nederlandse markt verwacht.

De Audi A8 3.3 TDI quattro met 165 kW
Commonrailinspuiting, één hogedruktoevoer naar alle acht cilinders Met de nieuwe V8-motor (met vier kleppen per cilinder), gemonteerd in de A8 3.3 TDI quattro, plaatst Audi een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de direct ingespoten diesels voor personenwagens. Het is de eerste achtcilinder direct ingespoten dieselmotor die aan de strenge uitlaatgasemissienorm EU III voldoet. Commonrailinspuiting, een vloeistofgekoelde laadluchtkoeler, vier kleppen per cilinder en twee turbo's met variabele turbinegeometrie zijn de belangrijke technische kenmerken. Met een koppel van 480 Nm dat in het hele toerentalbereik van 1.800 tot 3.000 t/min beschikbaar is en een vermogen van 165 kW (225 pk), vormt de A8 3.3 TDI quattro het vlaggenschip van het Audi TDI-modellenaanbod.

Evenals de schitterende prestaties is ook het lage geluidsniveau van de wagen een opvallend kenmerk. Over het hele motortoerentalbereik is de nieuwe V8 TDI kwalitatief gelijkwaardig aan een achtcilinder benzinemotor.

Bij een totaal gemiddeld brandstofverbruik van ongeveer 9,7 liter per 100 kilometer volgens de testmethode conform 93/116/EG, heeft de wagen op één tankvulling een actieradius van gemiddeld 930 kilometer - een recordwaarde voor een wagen uit het luxe topsegment.

De spontane reactie op elke beweging van het gaspedaal en de indrukwekkend korte tijd voor het optrekken vanuit stilstand tot 100 krn/u van 8,2 seconden maken deze wagen, die met zijn topsnelheid van 242 km/u normaal gesproken beschouwd zou worden als 'lange-afstandswagen', tevens tot een zeer indrukwekkende sprinter.

Audi A6/A6 Avant 2.5 TDI met 132 kW
Roterende radiaalzuigerinspuitpomp: beproefd en actueel De allereerste Audi TDI-motor was de 2.5 TDI, geïntroduceerd in 1989 voor de Audi 100 Avant en de voorloper van een succesgeschiedenis die tot dusverre zijns gelijke niet kent. De jongste, best presterende telg in de familie van wagens die met een roterende radiaalzuigerinspuitpomp zijn uitgerust heet opnieuw 2.5 TDI, maar in het logo prijkt een klein rood vaantje: sinds eind 1994 heeft Audi dit symbool gebruikt om het meest sportieve type binnen een modellijn met een even grote motor als de andere aan te duiden.

De nieuwe motor zal zijn premiére beleven in de Audi A6 en A6 Avant. Met zijn vermogen van 132 kW (180 pk) en koppel van 370 Nm in het hele toerentalbereik van 1.500 tot 2.500 t/min behoort hij wereldwijd tot de koplopers onder de seriemotoren wat betreft het specifiek vermogen, namelijk met een nominaal vermogen van 53 kW (72 pk) per liter cilinderinhoud.

De lijst opmerkelijke technische kenmerken voor deze nieuwste Audi-motor is lang en interessant. Vier kleppen per cilinder met centraal geplaatste verstuiver, turbo met elektronisch geregelde variabele turbinegeometrie (VTG), de laatste VP44-53 roterende radiaal 3-zuigerpomp, die een maximum inspuitdruk van 1850 bar kan leveren, laadluchtkoeling, uitlaatgasterugvoersysteem, door een solenoideklep geregelde voorinspuiting, een voorkatalysator dichtbij de motor met daarachter een oxidatiekatalysator.Ongeacht de soort transmissie waarmee deze motor wordt gecombineerd, voldoet hij altijd aan de strenge uitlaatgasemissienormen volgens EU III.

De wagen trekt in krap 9 seconden van stilstand op tot 100 km/u en heeft een topsnelheid van meer dan 220 km/u. Hiermee kan deze nieuwe top van de V6-TDI serie in de Audi A6 zonder enige overdrijving worden beschreven als sportieve volbloed. Des te opmerkelijker is het feit dat hij bijzonder zuinig met brandstof omgaat: voor 100 km gebruikt hij gemiddeld maar 8 liter dieselolie (totaal gemiddelde verbruikswaarde volgens de testmethode conform 93/116/EG) waardoor de wagen op een volle tank een actieradius heeft van gemiddeld 870 kilometer.

Audi kan terecht stellen, dat deze schitterende V6-TDI motor - in aanvulling op de twee 1.9 TDI's en de vier transmissieversies van de 2.5 TDI met een vermogen van 110 kW(150 pk) in de A6 en de A6 Avant -, een multifunctioneel, onovertroffen aanbod voor wagens in de hogere middenklasse vertegenwoordigt.

De Audi A4 1.9 TDI met 85 kW
Pompverstuiverinspuiting met extreem hoge druk voor maximaal rendement Het pompverstuiver-inspuitsysteem levert de hoogste inspuitdruk van alle procédés voor directe inspuiting die momenteel op de markt zijn. De fijne verstuiving van de brandstof die daardoor mogelijk is, waarborgt dat een hoog thermodynamisch rendement wordt gerealiseerd en dat de bestuurder het hoogste specifieke koppel tot zijn beschikking heeft. Dit systeem maakt tevens een geregelde voorinspuiting mogelijk als middel om het verbrandingsgeluid te verminderen en om de uitlaatgasemissies te minimaliseren.

De A4 1.9 TDI met zijn vermogen van 85 kW (115 pk) ontwikkelt een hoogst opmerkelijk maximum koppel van 284 Nm bij 1.900 t/min en is daardoor altijd uitzonderlijk soepel. Hij trekt in 10,5 seconden op vanuit stilstand tot 100 km/u. Het totale gemiddelde brandstofverbruik volgens de testmethode conform 93/116/EG ligt in de buurt van 5,3 liter per 100 kilometer.
Deze nieuwe motor zal geleidelijk alle bestaande versies van de 1,9 liter TDI met roterende plunjerinspuitpomp die 81 kW (110 pk) leveren, vervangen.

Als grootste motor in het A4-leveringsprogramma is hij voorbestemd tot TDI-banierdrager, een belangrijke rol die hij zeker zal vervullen door zijn normverleggende brandstofverbruik en aanbod van motorvermogen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...