Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NS zet politie in tegen activisten bij Pannerdensch Kanaal

Datum nieuwsfeit: 13-07-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rotterdam, 13 juli 1999

NS zet weer politie in tegen milieuactivisten bij Pannerdensch Kanaal

Vanmorgen heeft de politie van De Liemers op verzoek van de Nederlandse Spoorwegen een zestal milieuactivisten van de SP aangehouden en gearresteerd toen zij het omstreden natuurgebied Kandia bij het Pannerdensch Kanaal betraden. De actie was een vervolg op eerdere protesten tegen de wijze waarop NS hier aan de slag wil met de aanleg van de Betuwelijn.

Onder de aangehouden personen bevonden zich Harry Voss van het SP MilieuAlarmteam, die vorige week al enige tijd uit protest kampeerde op het terrein, en SP-senator Driek van Vugt. Volgens deskundigen wordt door de overhaaste aanpak van NS de hier levende kamsalamanders (een officieel beschermde diersoort) in hun bestaan bedreigd. Wachten tot september zou de dieren wel een overlevingskans geven. NS wil die tijd echter niet nemen. Onder het Pannerdensch Kanaal wordt een tunnel voor de Betuwelijn aangelegd. Daarvoor moeten enkele poelen waar de salamanders leven, gedempt worden.

De actievoerders werden vanmorgen in alle vroegte staande gehouden door vier leden van de door NS ingeschakelde particuliere beveiligingsdienst en daarna door politieambtenaren van De Liemers gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau. Daar hebben zij een aantal uren in de cel doorgebracht en zijn verhoord. Het terrein is sinds kort in handen van NS.

De SP blijft zich verzetten tegen de NS-aanpak. Samen met GroenLinks heeft SP-Kamerlid Remi Poppe vorige week al vragen gesteld aan de minister van Verkeer en Waterstaat. De antwoorden daarop zijn nog niet binnen. Als de Kandia-aanpak illustratief is voor de wijze waarop NS met natuur, milieu, dieren en mensen denkt om te gaan bij het realiseren van haar megaproject dan belooft dat volgens de SP weinig goeds. Het project, dat ook financieel steeds meer omstreden raakt, dreigt op deze manier een spoor van vernieling tussen Rotterdam en de Duitse grens te trekken volgens de actievoerders.

Meer informatie: Harry Voss 06 22932937 / 055 5344550

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie