Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Subsidie Groningen voor "China", kunstvideo's en duiven

Datum nieuwsfeit: 13-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 13 juli 1999 Persbericht nr. 177

ƒ 37.177,--- subsidie voor "China", kunstvideo's en duiven

Het college van GS heeft besloten zeven aanvragen, die zijn ingediend voor de tweede ronde "projectsubsidie beeldende kunst" te honoreren. Over de aanvragen is advies uitgebracht door de Provinciale Adviesraad Beeldende Kunst (PABK).
Het betreft de volgende projecten: promotieproject van de Artotheek J. de Boer/M. Vijver (ƒ 2.500,-), de Expositie - fotografie-tentoonstelling Noorderlicht (ƒ1.200,-), "China in Finsterwolde" H.Y. Zhuang en Lu Luo - (ƒ 9.100,-) en "The Exploded City" (ƒ 5.000,-), het Project "Raum - Arbeit # 45" (ƒ 6.000,-), het Pigeonproject (ƒ 6.000,-) en Koolhaas bushalte (ƒ7.377,-) alle vier van de Stichting De School.

Promotieproject, Artotheek J. de Boer/M. Vijver (ƒ2.500,--)

Sinds 1995 zijn De Boer en Vijver gezamenlijk een artotheek begonnen en beogen verschillende doelen. Twee daarvan zijn: het werven van nieuwe leden en de activiteiten uitbreiden richting bedrijven en instellingen in de vorm van het verhuren van tentoon-stellingen. Om bedrijven hiervoor te interesseren heeft de artotheek twee promotieweekenden georganiseerd. Onderdelen van deze activiteit zijn: een tentoonstelling in het nieuwe atelier van De Boer, de uitgave van een promotiefolder, de uitreiking van een dubbelets van De Boer/Vijver aan alle bestaande en nieuwe leden en de uitvoering van een pianowerk van Douwe Eisinga. GS hebben sympathie voor het initiatief van deze twee kunstenaars om een artotheek te runnen. Dat kunstenaars hun eigen promotie op een dergelijke manier gestalte geven is toe te juichen, vinden GS. In de regio van Scheemda is bovendien nog niet een dergelijke artotheek van de grond gekomen.

De Expositie - fotografie-tentoonstelling Noorderlicht (ƒ 1.200,--)

De Expositie organiseert een fotografie-tentoonstelling in het kader van de Noorderlichtmanifestatie. Deze tentoonstelling zal plaatsvinden van 25 september tot 31 oktober 1999. De Expositie is gehuisvest in een voormalig schoolgebouw in Beerta. Noorderlicht heeft dit jaar voor de eerste maal het initiatief genomen ook galeries buiten de stad Groningen te vragen deel te nemen aan de manifestatie. Exposanten bij deze tentoonstelling zijn: F. Kok, K. Hummel, J. Lenders, A. Stultiens, E. Meijer, P. Kockelhorn, D. Van Huffel, A. Verhoef, P. Kramer, C. Hormann, M. Hartmann en M. Habets. Met deze tentoonstelling beoogt De Expositie een presentatie te geven van recent afgestudeerde kunstenaars. Het college heeft veel vertrouwen in De Expositie als jonge tentoonstellingsruimte in Beerta. Zij heeft inmiddels naambekendheid verworven in de regio. Tevens vinden GS lovenswaardig dat zij jonge kunstenaars de gelegenheid geeft zich een positie te verwerven op de kunstmarkt.

"China in Finsterwolde", H.Y. Zhuang en Lu Luo (ƒ 9.100,--)

Galerie De Boer-Waalkens heeft H.Y. Zhuang en L. Luo uitgenodigd in/bij de galerie te verblijven en werken om het project "China in Finsterwolde" te realiseren. Dit 'artists in residence-project' zal plaatsvinden van 1 augustus tot 17 oktober 1999. Zhang en Luo zullen 2½ maand wonen en werken in de galerie om het project "China in Finsterwolde, ontmoeting met jezelf en de ander" te realiseren. Tijdens de weekenden is er open atelier, waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben kennis te nemen van het proces, te discussiëren met elkaar en met de kunstenaars over het werk en over beeldende kunst in zijn algemeenheid. Het college van GS vindt het een lovenswaardig initiatief dat galerie De Boer-Waalkens komt tot een 'artists in residence'-project. En vindt het een waardevolle bijdrage aan het brede spectrum van beeldende kunstactiviteiten in de provincie Groningen. GS verwachten een interessant project mede door de artistiek-inhoudelijke kwaliteiten van de kunstenaars.

"The Exploded City", Stichting De School (ƒ 5.000,--)

Stichting De School organiseert in samenwerking met World Wide Video een video-installatie van Keith Piper in het Tschumipaviljoen (Hereplein, Groningen). De betreffende installatie bestaat uit drie projecties die in combinatie geprojecteerd worden als 'The Exploded City'. De installatie is in 1997 ontstaan en in 1998 reeds vertoond op het World Wide Videofestival in de Gate Foundation te Amsterdam. Voor de projectie zullen drie doorzichtschermen in het paviljoen opgesteld worden. Uitgangspunt in het werk van Piper is de verschuiving die moet plaatsvinden naar een meer internationale invalshoek. Afstand nemen van het Eurocentralistische denken: in de huidige multiculturele samenleving moet het zijns inziens mogelijk zijn elementen uit de vele culturen te ontlenen en te mengen. Het college vindt dat hier een boeiend concept uitgewerkt wordt. GS achten het paviljoen een geschikte plek voor deze actuele installatie van Piper.

Het Project "Raum - Arbeit # 45", Stichting De School (ƒ6.000,--)

Stichting De School heeft Jan Peter Sonntag uitgenodigd zijn project "Raum - Arbeit # 45" te realiseren in het Tschumipaviljoen. De presentatie zal plaatsvinden van medio juli tot 29 augustus 1999. J.P. Sonntag zal in deze periode het glazen paviljoen gebruiken als instrument, als klankkast met een open onderkant. Het college is positief over het gebruik van het paviljoen op de manier zoals Sonntag deze voorstaat in zijn project: het gebruik van lage frequenties in combinatie met geluid en beeld toegepast in de glazen ruimte geeft het college het vertrouwen dat het een project is, dat publiek aantrekt. GS hebben dit vertrouwen in Sonntag, omdat hij met de realisatie van andere installaties zijn sporen reeds verdiend heeft.

Pigeonproject - Stichting De School (ƒ6.000,--)

Mike Tyler gaat het Tschumipaviljoen op het Hereplein inrichten in de vorm van een duiventil, waarin daadwerkelijk duiven verblijven en nog veel meer te zien zal zijn. GS vinden dat het project nieuwsgierig maakt en open staat voor eigen associaties en beelden. Volgens het college weet Mike Tyler op een goede manier gebruik te maken van de ruimte. Door de transparantie van het paviljoen is het verloop van de installatie goed te volgen voor de toeschouwer. Het college kijkt verwachtingsvol uit naar het uiteindelijke resultaat in beeld en inhoud.

Koolhaas bushalte - Stichting De School (ƒ 7.377,--)

Stichting De School heeft het plan opgevat een jaar lang kunstvideo's te presenteren in de 'Koolhaas Bushalte" op het Emmaplein. (Deze bushalte is ontworpen door Rem Koolhaas voor de manifestatie "Wath a wonderful World"). In de monitorruimte van deze bushalte wil De School een monitor met een videorecorder plaatsen. Er zullen video's getoond worden uit het bestand van MonteVideo TBS te Amsterdam. Het project zal een jaar lang draaien vanaf begin augustus 1999 tot eind juli 2000. Onderdeel van het jaarprogramma is een presentatie van videofilms in oktober, die de Stichting De School in samenwerking met Frans Haks en het Groninger Museum hebben gemaakt, in verband met het 5-jarig jubileum van het Groninger Museum. Deze presentatie zal ook te zien zijn in het Tschumipaviljoen. Het college van GS is enthousiast over het feit dat de Koolhaas Bushalte weer in gebruik wordt genomen. (De Bushalte is onlangs volledig opgeknapt).GS vinden de Koolhaas Bushalte een aantrekkelijke locatie voor een dergelijk project, omdat het om een ruimte gaat met een multifunctionele invulling: als bushalte, qua architectuur, als beeldende kunstpodium en als informatiebord. Volgens het college is het aantrekkelijk kunstvideo's en clips te vertonen in een openbare locatie, welke voor een breed publiek toegankelijk is. Zo kunnen mensen op een laagdrempelige wijze kennis maken met beeldende kunstVoor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, provincie Groningen, 050 - 3164324.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...