Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tilburg: Bomenverordening en bomenfonds beschermen bomen

Datum nieuwsfeit: 13-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

13-7-99

Bomenverordening en bomenfonds beschermen bomen beter

Wel of niet kappen van bomen leidt nogal eens tot discussie. In de nieuwe bomenverordening worden de regels beter beschreven en krijgen waardevolle bomen betere bescherming. Kapvergunningen worden voortaan gepubliceerd en omwonenden krijgen meer mogelijkheden om bezwaar te maken.
Het bomenfonds is bedoeld om waardevolle bomen beter te kunnen onderhouden.

Regels ten aanzien van zaken zoals het aanvragen van een kapvergunning of het maken van bezwaar tegen het kappen van een boom zijn in de nieuwe bomenverordening aangepast. De criteria die gehanteerd werden in de oude kapverordening binnen de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) waren niet altijd duidelijk. Voor een boom met een doorsnede minder dan 24 centimeter (omtrek 75 centimeter) hoeft voortaan geen kapvergunning meer te worden aangevraagd. Eén van de belangrijkste veranderingen is de publicatie van kapvergunningen in de Tilburgse Koerier. Na publicatie krijgt men drie weken de tijd om schriftelijk bezwaar tegen de kapvergunning te maken. In de verordening is ook een artikel opgenomen waarin bouw- en kapvergunningen samen worden bekeken. In de oude situatie werd bij het verlenen van een bouwvergunning wel gelet op waardevolle bomen, maar belanghebbenden werden daarvan niet actief op de hoogte gesteld. Na het verlenen van een bouwvergunning was het in de praktijk niet mogelijk om tegen bijbehorende kapvergunningen bezwaar te maken.

Bomenfonds
Nieuw is de instelling van een bomenfonds. Tot op heden was alleen geld beschikbaar voor regulier onderhoud van bomen. Daarbij horen niet de meer ingrijpende zaken zoals het snoeien van de kroon of wondbehandeling. Particulieren kunnen in de toekomst subsidies aanvragen voor dergelijke ingrepen aan waardevolle bomen. Voor het bomenfonds wordt aan een lijst met monumentale bomen in Tilburg gewerkt. Deze is naar verwachting begin 2000 klaar.

De concept-bomenverordening wordt voorgelegd aan de Bomenstichting, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en anderen. Als de reacties zijn verwerkt - naar verwachting het najaar - zal de gemeenteraad nog moeten beslissen over de verordening. Na vaststelling in de raad wordt het bomenfonds vastgesteld. Het is de bedoeling om daarvoor jaarlijks circa ƒ 80.000 gulden te reserveren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie