Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'E.R.'-ster Alex Kingston in `Moll Flanders' bij NET 5

Datum nieuwsfeit: 14-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NET5

Persberichten Liefde en lust in Brits kostuumdrama 'Moll Flanders'

'E.R.'-ster Alex Kingston schittert als de verleidelijke Moll

`Moll Flanders', woensdag 14 juli, tussen 21.20 en 22.30 uur bij NET
5.

Intelligentie, geestkracht, sensualiteit, passie en levenslust, al deze eigenschappen heeft Moll Flanders in overvloed. Eigenschappen die Moll in de twintigste eeuw tot grote hoogten hadden kunnen brengen, maar die in het meedogenloze en kleurrijke 18e eeuwse Engeland een fatale combinatie kunnen vormen voor een vrouw. Het ontbeert Moll namelijk aan respectabiliteit. En dat is nu precies wat een vrouw, die in deze wereld hogerop wil komen, het hardst nodig heeft. Vanaf woensdag 14 juli is Molls zoektocht naar respectabiliteit te zien bij NET 5, in het meeslepende Britse kostuumdrama `Moll Flanders'. Deze vierdelige televisiebewerking van de gelijknamige roman van Daniel Dafoe beschrijft het turbulente leven van een wilskrachtige en levenslustige jonge vrouw, wier vastbeslotenheid om hogerop te komen ten koste gaat van de liefde en idealen die ze in zich draagt.

Moll Flanders, met veel verve vertolkt door E.R.-ster Alex Kingston, is een overlever. In dit onbarmhartige tijdperk streeft de ouderloze Moll continu naar een beter leven. Ze wordt geboren in een gevangenis in Newgate en opgevoed door zigeuners. Echter, op zeer jonge leeftijd is zij zich al bewust dat er mogelijkheden zijn om dit erbarmelijke milieu te ontvluchten. Ze loopt weg, recht in de armen van de burgemeester van Colchester, die haar opneemt in zijn gezin en haar grootbrengt alsof ze één van zijn eigen kinderen is. De burgemeester, Mr. Richardson, is een bijzonder respectabele doch hypocriete oude puritein, in wiens gezin Moll tijdelijk de veiligheid en zekerheid vindt waar ze zo naar snakt.

Naarmate Moll ouder wordt en uitgroeit tot een mooie, sensuele vrouw, ontdekt ze dat haar twee pleegbroers geenszins familiaire gevoelens voor haar koesteren. Zowel Rowland als Robin voelen zich aangetrokken tot de levendige Moll. Met Rowland, de oudste, is de aantrekkingskracht wederzijds. Het is onvermijdelijk dat de charmante Rowland Moll uiteindelijk inwijdt in de geheimen van de lichamelijke liefde. De rest van de familie vermoedt uiteraard niets van hun liaison, des te meer omdat de trouwe Robin Moll aanbidt en dolgraag met haar wil trouwen. Een stap die Rowland stelselmatig weigert te maken. De ironie wil echter dat Robin en Moll ervan worden beschuldigd een verhouding te hebben. Rowland is niet bereid de waarheid te onthullen, dus wordt Moll geconfronteerd met een moeilijk dilemma: trouwen met de broer waar ze niet van houdt of op straat worden gezet als `een goedkope hoer'.

Aangezien Moll niet gespeend is van een gezonde dosis opportunisme besluit ze Robin te trouwen. Vijf ongelukkige jaren later sterft Robin en is Moll weer vrij. Ze vertrekt naar Londen waar ze de jonge playboy Daniel Dawkins ontmoet. Deze belooft haar te trouwen en haar de tijd van haar leven te bezorgen. Een aanbod dat Moll na de lijdensweg met Robin niet kan afslaan. Echter, hun huwelijk heeft net zoveel levensduur als Daniels erfenis. Als zijn geld op is, vlucht Daniel voor zijn schuldenaars naar Frankrijk. Moll blijft achter in Engeland, bankroet en terug bij af.

Moll besluit haar geluk te beproeven in Chatham, destijds Engelands grootste zeehaven, en het duurt niet lang of ze ontmoet echtgenoot nummer drie: de jonge zeekapitein Lemuel. Ze verhuist met hem naar zijn landgoed in Virginia, in het Zuiden van de Verenigde Staten. Daar ontmoet Moll haar kersverse schoonmoeder, die haar in eerste instantie koel ontvangt. Al spoedig kan Moll het echter goed met haar vinden. Voor een aantal jaren leeft Moll in huiselijke harmonie. Dan wordt ze echter geconfronteerd met een verschrikkelijk geheim en ziet ze zich gedwongen naar Engeland terug te keren. De terugreis is zwaar en Moll verliest haar weinige bezittingen gedurende de oversteek.

Eenmaal terug in Engeland besluit Moll alles op één kaart te zetten. Ze investeert haar laatste geld in een reis naar Noord Engeland waar ze intrekt in een herberg onder de naam Lady Flanders. Ze doet zich voor als een rijke weduwe. Molls plan lijkt te werken. Al snel liggen de aanbidders alweer aan haar voeten. Jemmy Seagrove lijkt de ideale huwelijkskandidaat. Hij is gefortuneerd, aantrekkelijk en charmant. Het klikt onmiddellijk tussen de twee en als Jemmy Moll ten huwelijk vraagt, is ze opgetogen. Voor het eerst trouwt Moll uit liefde. Het duurt echter niet lang voordat ze de waarheid over haar nieuwe echtgenoot ontdekt. Jemmy is een straatarme gelukszoeker, die haar is getrouwd omdat hij dacht dat ze rijk was. Als hij ontdekt dat Moll net zo behoeftig is als hijzelf, verlaat hij haar.

De verdrietige Moll keert terug naar Londen. Onderweg vindt ze troost bij de innemende doch ietwat saaie Mr. Bland. Aangezien hij redelijk gefortuneerd is, wordt ze zijn minnares en accepteert ze zijn huwelijksaanzoek. Maar Moll heeft nooit geluk met haar huwelijken. Mr. Bland sterft al spoedig en Moll ziet zich gedwongen nieuwe inkomsten te zoeken. Haar nieuwe hospita leert haar de kneepjes van een ongebruikelijk vak; dat van dief. Echter, nadat Moll eenmaal het pad van de misdaad is ingeslagen, blijkt dat terugkeren onmogelijk is. Ze verwerft een medeplichtige, Lucy Driver. Lucy is een verwante ziel en hoewel Moll vaak aan Jemmy denkt, is ze gelukkig in haar nieuwe rol.

Dan wordt Lucy echter opgepakt en tot de galg veroordeeld. Moll, die bij de executie aanwezig is, raakt hierdoor zeer aangeslagen. Uiteindelijk wordt ook Moll ingehaald door de arm der wet en naar Newgate gestuurd. Terwijl ze wacht op haar veroordeling ontdekt ze dat Jemmy, inmiddels de meest gevreesde bandiet van Engeland, ook in de gevangenis van Newgate zit. Ze koopt een bewaker om zodat ze wat tijd met haar echtgenoot kan doorbrengen. Samen weten ze Jemmy's doodstraf om te buigen in transportatie naar Virginia, maar er is weinig hoop voor Moll. Lang nadat Jemmy is vrijgelaten, wordt ze naar de galg gebracht, waar de strop om haar nek wordt gelegd. Kan en zal iemand haar nog redden?

In de titelrol van `Moll Flanders' schittert de Britse actrice Alex Kingston, die met deze rol internationale bijval verwierf. Naar aanleiding van haar optreden in de serie, kreeg Kingston de rol van Dr. Elizabeth Corday aangeboden in de immens succesvolle Amerikaanse televisieserie `E.R'. Kingston was lid van de befaamde Royal Shakespeare Company, waarmee ze ondermeer verscheen in theaterprodukties als `Much Ado About Nothing', `King Lear' en `Love's Labours Lost'. Ook was ze met het Birmingham Repertory te zien in onder andere `Othello', `The Alchemist' en `Julius Caesar'. Kingston beperkt haar kunsten niet alleen tot het theaterpodium, ze verscheen ook in eigentijdse rollen in Britse televisieprogramma's als `The Knock', `A Killing Exchange' en `Crocodile Shoes' en films als `Carrington', `The Cook, the Thief, his Wife and her Lover' en `The Woman and the Wolf'. Kingston was getrouwd met `The English Patient'-ster Ralph Fiennes, maar inmiddels is het echtpaar van elkaar gescheiden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie