Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Hart Ritme Variabiliteit betrouwbare prognose

Datum nieuwsfeit: 14-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Meting Hart Ritme Variabiliteit geeft betrouwbare prognose bij hartpatiënten


Datum en tijd woensdag 14 juli 1999, 14.15 uur
Promovendus J. Haaksma, tel. (050)361 16 58, fax (050)361 14 70 (werk)

Proefschrift: Heart rate variability in cardiology; methodological and clinical aspects

Promotores prof.dr. H.J.G.M. Crijns, prof.dr. G. Mulder
Faculteit medische wetenschappen

Plaats Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Haaksma (Groningen, 1962) volgde de opleiding HBO-A medische microbiologie. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Cardiologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. De Van Buchem stichting, GE Marquette Hellige BV en Meddis BV financierden het onderzoek.

Bij gezonde mensen varieert de frequentie van de hartslag al naar gelang de behoefte van het lichaam; bij een zware inspanning klopt het hart sneller dan in rust. We noemen dit Hart Ritme Variabiliteit (HRV). Artsen gebruiken HRV-metingen om de prognose en de behandeling te bepalen van mensen die een hartinfarct hebben gehad of suikerpatiënt zijn. "Bij die patiënten is te zien dat de variatie in hartritme afneemt", legt Jaap Haaksma uit. De mate waarin de variatie afneemt blijkt samen te hangen met een slechtere prognose. "Bij een HRV-meting komen echter nogal wat technische aspecten kijken die de uitkomst kunnen beïnvloeden", zegt de promovendus. "Degene die de meting verricht moet dus nauwkeurig te werk gaan." Hij bracht een aantal medisch-technische richtlijnen in kaart om de meest nauwkeurige resultaten te verkrijgen. Haaksma: "Het is onder andere belangrijk om een goed geanalyseerd elektrocardiogram (ECG) met weinig ritmestoornissen als uitgangspunt te nemen. Bovendien moet de opnamelengte van het ECG worden gestandaardiseerd." Het blijkt ook niet nodig te zijn dat de patiënt tijdens de meting een vast ademhalingsritme aanhoudt. "Boezemfibrilleren, de meest voorkomende hartritmestoornis, leent zich op het eerste gezicht niet voor een HRV-meting, omdat de aandoening op zich een zeer onregelmatige hartslag met zich meebrengt", zegt Haaksma. "Maar met de nauwkeurige meting zoals ik die voorstel, blijk je wel de oorzaken van deze ritmestoornis te kunnen achterhalen."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie