Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe projecten West-Vlaanderen in kader van Leader II

Datum nieuwsfeit: 14-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Nieuwe projecten in het kader van Leader II Westhoek, 14/7/1999

Het managementcomité van het Leader II-programma van de Westhoek, onder voorzitterschap van de heer Yvan Cauwelier, vergaderde op 7 juli ll en keurde een nieuwe reeks projecten goed.

Landbouw

Op de "Kaasboerderij t Hoflandt" (promotor: Koen Veraverbeke - Lo-Reninge) wordt een zachte kaas gemaakt volgens het Camembertprincipe. We kunnen stellen dat deze ambachtelijke kaas uniek is in Vlaanderen.
In het project zijn zowel investeringskosten (voor de aanmaak van de kaas) als werkingskosten en kosten voor promotie en publiciteit ingebracht. Een belangrijk aspect in de werkingskosten is de typische verpakking, nl. een houten doosje. Deze verpakking is relatief duur. Echter een kwaliteitsproduct als deze kaas vereist een verpakking die ermee in verhouding staat, en is ook een element in de promotie.

De bedrijfsleider van het melkveebedrijf "Hof van Warande" (promotor: Luc Goemaere - Lampernisse) is ook bakker van opleiding en biedt sinds enige tijd een ruim assortiment aan hoeveproducten aan, die verkocht worden op verschillende markten. Door de toch wel afgelegen ligging van de boerderij is thuisverkoop onmogelijk. Daarom wordt er geïnvesteerd in de ombouw van een marktwagen.
Een kleiner aandeel van de investeringen slaat op het verder doorvoeren van hygiëne in de productie.

"Het Populierenhof: verkoop en fokkerij van neerhofdieren - onthaal op de hoeve" (promotor: Hendrik David - Keiem). Het bedrijf wenst de fokkerij en verkoop van neerhofdieren (en ander gevogelte) uit te bouwen, met bijzondere aandacht voor de streekeigen soorten. Hiernaast, maar ondergeschikt wil het bedrijf ook groepen ontvangen op het bedrijf.

"Centrum Lindebos: bezoekboerderij & vleesverkoop" (promotors: Luc en Marleen
Masson-Lottegier - Wijtschate). In functie van de ontvangst van bezoekers op de boerderij zijn een aantal investeringen nodig (ontvangstruimte, sanitair, didactisch materiaal,). Andere investeringen zijn gericht op de vleesverkoop (van eigen kweek). Het bedrijf heeft een sterke troef daar de traceerbaarheid van het eindproduct heel groot is. Er wordt voorzien in de nodige promotie.

Het project "Bio-kan" (promotor: Antoon Devreese - Lo-Reninge) omvat: 1. educatieve boerderij (ifv biologische landbouw): hiervoor wordt een hooizolder omgebouwd tot ontvangstruimte met de nodige inrichting. 2. ankerpunt in de Westhoek van de kaasmakerij het Hinkelspel: een aanbod van biokazen in de Westhoek creëren. Hiervoor is de inrichting van een frigoruimte nodig. Het Hinkelspel is de verwerker van de biologische melk van het bedrijf Devreese.

In het project "Optimalisatie geitenhouderij door K.I. en embryotransplantatie" (promotor: Frank Harteel - Keiem) worden nieuwe technieken in de geitenhouderij toegepast: kunstmatige inseminatie en embryotransplantatie. Naast een aantal investeringen, o.a. in hoogwaardig productiemateriaal en uitrusting, wordt er deskundigheid uit het buitenland aangetrokken om deze technieken te introduceren. Dit loopt samen met de opbouw van deskundigheid op het bedrijf zelf en van de extern (binnenlands) deskundige.

In het project "Streven naar een bijkomend inkomen op het melkveebedrijf door stimulatie van de verbetering en de commercialisatie van het fokmateriaal" (promotor: Westhoek Holsteins vzw - Beerst) staat gezamenlijke promotie van hoogwaardig melkveefokmateriaal voorop. Ook ondersteuning bij de uitbouw van deze activiteiten op de deelnemende melkveebedrijven is element van het project (bv. ondersteuning bij de verbetering van de genetische capaciteit van de veestapel).

Economie

Het project "Fruitpersbedrijf" (promotor: Luc Goossens - Voormezele) omvat:
1. commercialisatie niet-biologisch en biologisch vruchtensap 2. commercialisatie biologische vruchten uit laag- en hoogstamteelt. Het project speelt in op de vraag naar gezonde kwaliteitsproducten en naar biologische producten alsook op de vraag van amateurkwekers om hun overtollig fruit tot sap in eigen regio te laten verwerken. Het openstellen van het bedrijf geeft de kans aan groepen/toeristen om op een betrokken en leuke manier kennis te maken met het proces van appel tot sap.

"dOventote" (promotor: Walter Ringoot - Dranouter) is een ambachtelijke bakkerij die werkt met een op hout gestookte oven. Het is een traditionele baktechniek die wordt heringevoerd en leidt tot een nieuw streekproduct.
Dit project sluit aan bij de toenemende belangstelling voor gezonde, traceerbare en ambachtelijk geproduceerde voeding. De afzet is zowel bedoeld voor inwoners van de Westhoek als voor toeristen, recreanten.

Logies

"t Hoenderhof" (promotor: Pol Steen - Leke) mikt op gezinnnen met kinderen en familie- of vriendengroepen. Er is gelegenheid om tijdens een korte wandeling toelichting te krijgen over de pluimveehouderij. Met het project "Vakantiewoning op de hoeve" (promotor: Frans Maeyaert
-
Beveren a/d IJzer) mikt de initiatiefnemer op gezinnen met kinderen en zal het mote-gebouwtje inrichten als speelhuis in het bos. Kennismaking met en deelname aan de boerderij-activiteiten behoren ook tot de opties.

Alle middelen voor het Leader II-programma moeten voor het einde van 1999 vastgelegd zijn. Mogelijke initiatiefnemers worden dan ook opgeroepen om met hun idee(ën) zo snel mogelijk voor de dag te komen. De einddatum voor de indiening van projectideeën is vastgesteld op 31/08/99 (behalve voor drooginstallaties op de hoeve: 01/08/99).

Voor verdere inlichtingen kunt u uiteraard terecht bij het Leader II-secretariaat in het Provinciehuis Esenkasteel, Woumenweg 100, Diksmuide (051/51 93 50 en fax 051/51 93 51).

Diksmuide
12/07/99

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie