Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Progessieve Jongeren Organisaties: Heroverweging Betuwelijn

Datum nieuwsfeit: 14-07-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Progessieve Jongeren Organisaties willen heroverweging Betuwelijn.

De Politieke Jongerenorganisaties van PVDA, D66 en GroenLinks willen dat de Tweede Kamer op basis van de afgelopen tijd nieuw vrij gekomen gegevens rond de Betuwelijn het besluit om de spoorlijn aan te leggen zo snel mogelijk heroverweegt. Dit gezien het feit dat al met 40% van de voorbereidende werkzaamheden is aangevangen (het aankopen van grond en het slopen van huizen), maar dat de echte bouwwerkzaamheden nog niet zijn aangevangen.
Het ter elferder uren terug trekken van het besluit zou een ongebruikelijke stap zijn in de nederlandse politiek. De politieke jongerenorganisaties beseffen zich dit ten volste. Zij zijn echter van mening dat bij een project wat zo duur is, zo omstreden en zo een stempel gaat drukken op het landschap dit te rechtvaardigen is. Al eerder werd op het laatste moment een omstreden project stop gezet. De eerste basaltblokken voor een dam over de Oosterschelde waren al gestort toen werd besloten om er toch een waterkering van te maken.

De nieuwe feiten waar de politieke jongerenorganisaties hun moederpartijen op aanspreken zijn niet alleen het recent gepubliceerde bericht van het RIVM dat de lijn geen milieu-rendement op gaat leveren, maar ook berekeningen van tal van economen die voorspellen dat de lijn niet rendabel gaat zijn en geld gaat kosten. Daarnaast zegden ook de vervoersorganisaties hun steun op aan de Betuwelijn. Dit na kritiek vanuit hun achterban op de naar hun mening te rooskleurige voorspellingen over de hoeveelheden te vervoerenvracht over de spoorlijn. Ook Jan Terlouw en prof. Heertje riepen recent om een heroverweging van het besluit.

Al met al wordt de toch altijd al geringe steun in de maatschappij voor de goederenspoorlijn steeds kleiner. Hier en daar zijn al signalen van radicaal verzet tegen de lijn. Wil de Paarse Coalitie de democratie serieus nemen dan zal zij iets moeten doen met deze signalen.

De politieke jongerenorganisaties beseffen dat het nu terug trekken van het besluit veel geld gaat kosten. Uitgegeven offertes zullen betaald moeten worden en ook de bewoners die reeds vertrokken zijn uit de voor dit traject te slopen panden zullen te gemoet gekomen moeten worden. Het terug trekken van het besluit zal echter een veel goedkopere beslissing zijn als het voor 20 miljard aanleggen van een onrendale en jaarlijks miljoenen kostende spoorlijn. DWARS,GroenLinkse jongerenorganistaie, Jonge Socialisten en Jonge Democraten zien meer in het investeren in alternatiefen als de binnenvaart en de IJzeren Rijn in Vlaanderen.

Meer informatie

Voorzitter Jonge Socialisten : Eddy Bekkers 06-51256040/020-5512292

Voorzitter Jonge Democraten : Boris van der Ham 06-22977564

woordvoerder DWARS/GroenLinks jongeren Peter kodde 06-26200729

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie