Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Pillen en patenten

Datum nieuwsfeit: 15-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Pillen en patenten, de maakbaarheid van een octrooi


Datum en tijd donderdag 15 juli 1999, 16.00 uur
Promovendus A.H. van Reekum, Nijmegen, tel. (024)361 17 68, fax (024)361 19 33, e-mail (r.vanreekum@bw.kun.nl) (werk)
Proefschrift: Intellectual property and pharmaceutical innovation. A model for managing the creation of knowledge under proprietary conditions

Promotores prof.mr.dr. E.M. Kneppers-Heijnert, prof.dr. J.J. van der Werf

Faculteit bedrijfskunde

Plaats Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Van Reekum (Johannesburg, Zuid-Afrika, 1963) studeerde bedrijfskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Markt & onderneming van de RUG. Van Reekum werkt als universitair docent bij de Business School van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Het proefschrift van Rik van Reekum gaat over het management van intellectueel eigendom, met name dat van octrooien. Als voorbeeld koos hij de farmaceutische industrie, omdat dit onderwerp juist in deze bedrijfstak bijzonder belangrijk is. De grondslag voor het verkrijgen van octrooien is kennisontwikkeling, oftewel, in managementtermen: het ontwikkelen van de R&D-functie (research and development). Over de vraag in hoeverre R&D bestuurbaar is, zijn managers het onderling nog niet eens. Vroeger was de opvatting dat het niet kon, tegenwoordig vindt men vaker dat het wel mogelijk zou moeten zijn. Van Reekum trekt voor de duidelijkheid de standpunten uiteen en stelt: als kennisontwikkeling bestuurbaar is, zijn octrooiposities planbaar en als kennisontwikkeling niet bestuurbaar is, zijn octrooiposities niet planbaar. Op basis van dit onderscheid stelt hij - gegeven de ene, dan wel de andere opvatting
- sets van zinvolle activiteiten op. Deze sets zijn de basis waarop organisatorische en informatiesystemen kunnen worden gebouwd, die uitvoering geven aan de activiteiten. De uiteindelijke verschillen zijn groot. De vorm die gebaseerd is op de opvatting dat het proces bestuurbaar is, zal meer expliciete vormen van besturing kennen dan de andere vorm. "Het is een model dat sterk contrasteert," zegt Van Reekum over het resultaat van zijn studie. "De werkelijkheid binnen farmaceutische R&D-organisaties zal een stuk grijzer zijn. Maar de grijstinten uiteentrekken en kennen geeft wel een duidelijk referentiekader, en vormt ook mogelijk een verklaringsbron, voor discussies over de vraag hoe het krijgen van zoveel mogelijk, unieke octrooiposities te beïnvloeden is."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie