Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Conciërge Comité biedt minister Hermans zwartboek aan

Datum nieuwsfeit: 15-07-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Rotterdam, 13 juli 1999

Conciërge Comité biedt minister Hermans zwartboek aan

Donderdag 15 juli zal Jan van der Schee, voorzitter van het Conciërge Comité, om 18.00 uur een zwartboek overhandigen aan minister Hermans na afloop van de Ministerraad aan de Lange Voorhout 19 te Den Haag. Met het zwartboek ‘Conciërges verdienen beter!’ wil het comité meer aandacht en waardering vragen voor het werk van de conciërge. De taken en verantwoordelijkheden van conciërges zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen, terwijl hun salaris hetzelfde is gebleven.

Het zwartboek bevat de persoonlijke verhalen van 44 conciërges die daarmee een noodkreet willen afgeven. Stuk voor stuk vinden deze mannen en vrouwen dat ze een wereldbaan hebben met veel verantwoordelijkheden en een centrale positie in de school. Als rode draad door deze persoonlijke verhalen loopt het gebrek aan waardering.

In de loop der jaren heeft de conciërge er allerlei taken en verantwoordelijkheden bij gekregen. In de verhalen in het zwartboek worden daarvan talloze voorbeelden genoemd: telefoondienst, postverzorging, kluisjesbeheer, kantinebeheer, in- en verkoop, aanleg, onderhoud en beheer van apparatuur, kopieerwerk, voorraadbeheer, EHBO, ziekenvervoer, leerlingbegeleiding, vertrouwenspersoon, begeleiding van hulpconciërges, enz. In veel gevallen bestaat er geen taakomschrijving voor de conciërge en als die er al is, dan zijn veel van deze taken er niet in terug te vinden. Het werk van een conciërge is niet alleen zwaarder geworden, maar ook risicovoller. Steeds vaker krijgen conciërges te maken met bedreiging, afpersing, pesten, diefstal e.d.

Terwijl de taken en verantwoordelijkheden van de conciërge zijn toegenomen, is zijn salaris hetzelfde gebleven. Sterker nog, in sommige gevallen is de reguliere baan van conciërge vervangen door een gesubsidieerde baan. Uitzicht op doorstromen naar een andere schaal is er niet. Reiskostenvergoeding is voor velen steeds minder geworden of bestaat gewoonweg niet. Veel conciërges draaien overuren, bijvoorbeeld omdat er ’s avonds een ouderavond of een schoolfeest gehouden wordt. Ze krijgen deze uren meestal niet uitbetaald, maar worden hiervoor beloond met extra vakantiedagen. Deze extra vakantiedagen kunnen ze echter niet opnemen, omdat ze tijdens de schoolvakanties al vrij zijn en tijdens schooldagen niet weg kunnen blijven omdat dan alles op school in het honderd loopt.

Het Conciërge Comité eist dat conciërges kunnen doorstromen naar een hogere salarisschaal, dat ze in het ziekenfonds kunnen, dat ze een duidelijke taakomschrijving krijgen en dat ze hun overuren uitbetaald krijgen in de vorm van salaris. Daarnaast moet de positie van conciërges niet langer bedreigd worden door gesubsidieerde banen en moeten deze banen na enige tijd ook daadwerkelijk worden omgezet in reguliere banen. Met het zwartboek ‘Conciërges verdienen beter!’ wil het comité haar eisen kracht bijzetten.

_______________________________________

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie