Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitspraak Van Aartsen inzake sancties tegen Joegoslavie

Datum nieuwsfeit: 15-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Onderwerp: Uitspraken Minister van Aartsen

Datum: 15 juli 1999

Nummer : 066/99


15-7-99, NOS, Ochtendjournaal, R.1, 07.17 uur

SANCTIES VAN EUROPA TEGEN JOEGOSLAVIE

VERSLAGGEVER:

Nederland heeft samen met Griekenland een plan gemaakt om de democratische oppostitie in Servië te helpen. Steden die zich afkeren van Milosovic kunnen rekenen op een opheffing van de olieboycot. Het plan van Minister van Aartsen van Buitenlandse Zaken kan het verzet tegen Milosovic een steun in de rug geven. Wat verandert er aan de sancties van Europa aan Joegoslavië ? Die moeten slimmer worden ingezet dat is de kern van het plan meer gericht op Milosovic aanhangers de boodschap is wie zich verzet tegen Milosovic kan onder die sancties uitkomen, daarmee wakker je dus het verzet tegen Belgrado aan en dat is precies waar Van Aartsen op uit is want Joegoslavië heeft geen toekomst met Milosovic. Er is al veel hulp voor de Balkan en het opheffen van die sancties komt daar nog eens bovenop.

VAN AARTSEN:

Dit staat allemaal los van humanitaire hulp, alles waar we het nu over hebben komt bovenop de humanitaire hulp die we zullen geven. Ik kan me voorstellen dat een bepaald gebied, een bepaalde regio, een bepaalde stad behoefte heeft aan bepaalde vormen van energie, welnu als er sprake is van democratische krachten, krachten die een ander Servië willen dan moeten we die gewoon in concreto daarmee helpen het is in wezen energie voor democratie.

VERSLAGGEVER:

Het idee is dus dat er een lijstje komt van steden die bijvoorbeeld een democratische burgemeester hebben en die krijgen dan olie en brandstof en de winter begint al over een paar maanden in Servië en is dus zeer welkom. Het signaal voor de Serviërs moet heel simpel zijn, wie Milosovic steunt die heeft het koud, en wie zich tegen hem keert die krijgt straks warme voeten. Een premie voor verzet. Ja dat is natuurlijk een duidelijk effect en Van Aartsen zit daar verder ook helemaal niet mee want Joegoslavië heeft toch geen toekomst met Milosovic. Milosovic wordt gezocht door het Joegoslavië tribunaal dus als hij hierdoor het veld zal moeten ruimen. Nou en.

VAN AARTSEN:

Dit allemaal staat in het teken van het dichterbij brengen van een verandering in Joegoslavië, een verandering die wij allemaal willen en die verandering komt denk ik ooktot stand wanneer je juist aan die krachten die wat anders willen in Joegoslavië een positief signaal geeft. De oorlog of het militair conflict wat met de FRJ is uitgevochten was ook niet -dat heeft de Nederlandse regering gezegd de andere Europese regeringen gezegd- gericht op de Servische bevolking maar tegen Milosovic en zijn politiek. Welnu als we de kans hebben door op een bepaalde manier die sancties te gebruiken en in te zetten juist die krachten, die verandering willen steunen, dan moeten we dat doen.

VERSLAGGEVER:

Is het doel Milosovic weg te krijgen?

VAN AARTSEN:

Het doel is inderdaad dat er een democratisch Servië ontstaat.

VERSLAGGEVER:

Ja en daar is dat plan dus voor, energie voor democratie en dat is afgestemd tijdens de Balkan reis van Van Aartsen de afgelopen vier dagen en het is daar goed ontvangen. Nederland en Griekenland gaan nu samen proberen om de andere Europese landen er ook achter te krijgen. Tot nu toe was het beleid Milosovic en ook Servië isoleren via sancties waarom wordt dit beleid dan eigenlijk door Van Aartsen veranderd ? Dat heeft te maken met het stabiliteitspact, er is heel veel geld beschikbaar om de Balkan economisch vooruit te helpen en daarachter zit dan natuurlijk de hoop dat het dan uiteindelijk is afgelopen met al die gevechten, en daarbij kun je gewoon niet om Servië heen.

VAN AARTSEN:

Die economieën van die landen zijn zeer verbonden, men heeft ook eigenlijk het grondgebeid en de Servische gemeenschap nodig om goed met elkaar handel te drijven om te zorgen dat er transport is dat de infrastructuur functioneert. Dus een stabiliteitspact en helpen van Bulgarije en Roemenië terwijl er een soort zwarte vlek zou je haast kunnen zeggen in het midden van die Balkan blijft is denk ik, uiteindelijk niet erg vruchtbaar.

VERSLAGGEVER:

Ja en daarom moet er dus steun komen in voor de stedenen van Servië die zich tegen Milosovic keren. Het is nog een plan, een opmerkelijk plan zelfs en a.s. maandag gaat Nederland erover praten met de andere Europese landen. Wordt dan ook al gesproken over de praktische uitvoerbaarheid daarvan want dat is een probleem natuurlijk. Dat is een probleem je moet je voorstellen daar komt zo'n vrachtwagen met olie voor een stad die het goed doet de grens over, Milosovic zegt dan natuurlijk meteen kom maar hier dus je moet op de een of andere manier kunnen contröleren dat Milosovic er toch niet van profiteert maar dat zijn allemaal uitvoeringskwesties, het ging er nu vooral om dat de Seriviërs opnieuw een signaal krijgen dat het de moeite loont om zich tegen Milosovic te keren.

(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, AB)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie