Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inzet personeel politie tijdens Gentse feesten

Datum nieuwsfeit: 17-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent


Gentse Feesten : Politie


Inzet van personeel

Om de Gentse Feesten in al hun aspecten op te vangen en iedere bewoner en bezoeker veilige feesten te garanderen heeft de Gentse Politie alle registers opengetrokken.

Alle onderdelen van het korps nemen deel aan het gebeuren. Naast het normale werk buiten de feestzone worden er binnen het feestgebied bijzondere diensten voorzien (toezicht op vergunningen, een commandopost, spottingopdrachten = toezicht door agenten in burger...).

De inspanningen die door de Gentse Politie worden geleverd (inzet personeel en middelen) hebben als doel elke schending van de openbare orde (openbare veiligheid, rust en gezondheid) te voorkomen en in het geval van een verstoring zo snel mogelijk in te grijpen.

De politie zal dit jaar opnieuw een beroep doen op het Video-observatie-systeem (VOS) en een zestal lichtkranten. Dit laat de Gentse Politie toe grote bezoekersstromen te detecteren en in het geval van een uitgesproken saturatieprobleem de verplaatsing van voetgangers door gerichte boodschappen op de lichtkranten in goede banen te leiden.

De inzet van het personeel werd uitgewerkt op basis van de gemaakte afspraken met de Dienst Feestelijkheden en aan de hand van ingezonden veiligheidsplannen. Veel organisatoren laten immers na de politie en het stadsbestuur degelijk in te lichten over hun geplande actitiviteit. Dit bemoeilijkt een gepast optreden van de politie.

De politie werkte een globaal veiligheidsplan uit en maande de organisatoren opnieuw aan om bij de planning van hun activiteiten bepaalde veiligheidsaspecten reeds te voorzien.

Indien de organisatoren dit veiligheidsbewustzijn vertalen in ingrepen van actieve en passieve veiligheid kunnen de politiediensten hun aandacht richten op het globale veiligheidsgebeuren.

Om bijzondere misdrijven, die onvermijdelijk gepaard gaan met dergelijke evenementen (drugsoverlast, gauwdiefstallen,...), gericht te kunnen aanpakken, zullen rechercheurs van de opsporingspolitie (Units Drugs en Unit Gauwdiefstallen) en ervaren spotters ingezet worden, die de richtlijnen van de Procureur des Konings zullen opvolgen.

Taken en functies van de politie in de feestzone

1/ Commandopost : sturing van het personeel binnen de feestzone en gericht toezicht (VOS).

2/ Mobiele Politie Eenheid : 18 leden van de MPE zijn elke nacht paraat en zullen tussenkomen bij ernstige moeilijkheden binnen en zelfs buiten de feestzone.

3/ Politiestagiairs van de Oost-Vlaamse Politie Academie zullen door hun duidelijke aanwezigheid in het straatbeeld het veiligheidsgevoel vergroten.

4/ Toezicht op de vergunningen.

5/ Tussenkomsten binnen de feestzone : een groep van 26 personeelsleden (verdeeld over drie dienstbeurten) zullen interventies leveren en patrouilles lopen binnen de feestzone.

6/ De "Draken": de leden van de fietsbrigade zullen in de feestzone een algemeen toezicht houden.

7/ De Unit Gauwdiefstallen en de Unit Drugs zullen zich focussen op die specifieke misdrijven.

8/ Permanentie van de Migrantencel en de Dienst Slachtofferbejegening.

9/ Mobiele Verkeerseenheid : twee motorrijders staan in voor de koerier- en begeleidingsopdrachten.

10/ Technische Steundienst : leden van de Technische Steundienst zorgen voor een dagelijkse informatiestroom naar de bestuurlijke en gerechtelijke overheden en de korpsleiding om hen toe te laten beslissingen te nemen voor het goede verloop van de feesten.

Informatie

Departement Politie
Technische Steundienst
Steven De Smet
Veiligheidscoördinator
Ekkergemstraat 209
9000 Gent
tel. (09)266 69 04 - fax (09)266 69 00
e-mail (tsd.politie@gent.be)Last modified on: 25/06/99 - Copyright © 1999 STAD GENT.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie