Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoogovens eens met COR en vakverenigingen over fusie BS

Datum nieuwsfeit: 17-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

17.07.99 Gezamenlijk persbericht van Koninklijke Hoogovens, COR en vakverenigingen.

Gezamenlijk persbericht van Koninklijke Hoogovens, COR en vakverenigingen.

Hoogovens komt met COR en vakverenigingen tot overeenstemming over fusie met British Steel.

Vanmiddag heeft de Centrale OndernemingsRaad van Koninklijke Hoogovens (COR) na overleg met de Raad van Bestuur van Koninklijke Hoogovens positief geadviseerd over de voorgenomen fusie tussen Koninklijke Hoogovens en British Steel.

Dit positief advies is mede gebaseerd op een akkoord tussen Hoogovens en de hierbij betrokken internationale vak-verenigingen. De COR blijft zichzelf zien als het mede-zeggen-schapsorgaan voor Koninklijke Hoogovens totdat de nieuwe medezeggen-schapsstructuur in werking treed.

De COR acht de fusie nodig om de transformatie van Koninklijke Hoogovens naar een meer marktgerichte onderneming te versnellen. Belangrijke overwegingen hierbij zijn: * De concentratie in zowel belangrijke klantsectoren als de Europese staalsector zet door, waardoor Hoogovens relatief klein wordt. Hierdoor maakt zij bij grote klanten minder kans als hoofdleverancier gevraagd te worden.

* De concurrentie op de Europese staalmarkt verschuift van het leveren van warm gewalste plaat (upstream) naar het kunnen leveren van een gezamenlijk ontwikkelde oplossingen.

* De meer-metalen strategie heeft veel potentie, maar is nog onvoldoende gerealiseerd en vraagt om versterking.

* De financiële positie van KH is sinds 1992 versterkt, maar de onderneming realiseert onvoldoende cash flow om de geformuleerde noodzakelijke uitbreidings-investeringen in meerdere metalen en toepassingsgebieden intern te kunnen financieren.

De COR doet in zijn advies een aantal aanbevelingen waaraan naar de mening van de COR moet worden voldaan om de voorgenomen fusie tot een succes te maken, zoals: * De strategie van de nieuwe onderneming zal gericht zijn op het versterken van de gezamenlijke positie op een aantal aantrekkelijke 'downstream' marktsegmenten en klantgerichte Product Markt Combinaties.

* Een sterke managementfocus op de meer-metalenstrategie.

* Op de klant gericht account management vanuit de meer-metalenstrategie. * Vergroten van de totale aluminiumoperatie.

* Ontwikkelen - op basis van de beschikbare researchcapaciteit, operationele kennis en ervaring - van "IJmuiden" tot 'kenniscentrum'.

* In het kader van jobrotation zorgvuldig omgaan met overplaatsingen.

* Voldoende aandacht voor de cultuurverschillen.

Bovendien stelt de COR dat efficiencyverbeteringen ten gevolge van synergie of toepassen van best practices niet primair zullen leiden tot het wegvallen van arbeidsplaatsen. Het netto effect van de efficiencyverbeteringen op de werkgelegenheid kan de COR niet inschatten. De COR vindt dat de nieuwe onderneming zich bij het opvangen van de sociale gevolgen bewust moet zijn van haar maatschappelijke verant-woordelijk-heid.

De COR stelt in zijn advies het belang van een goede overlegstructuur in de nieuw te vormen onderneming als voorwaarde. Daarbij stelt hij dat de medezeggenschap de zeggenschap in de onderneming moet volgen, zodat de nieuwe medezeggenschapsorganen overleg kunnen voeren met het verantwoordelijk management. Dit betekent ondermeer dat de COR verwacht dat de medezeggenschap in de (meestal internationale) BU's transnationaal zal zijn. Verder stelt de COR dat er op concernniveau een Europese Ondernemingsraad komt, volgens de richtlijnen van de Europese Unie en dat voor iedere vestiging van de nieuwe onderneming met betrekking tot de medezeggenschap de nationale wetten van het land van vestiging worden gerespecteerd. Voor Nederland betekent dit dus een aantal OR'en en een COR.

Tenslotte stelt de COR de voorwaarde dat in de Raad van Commissarissen van de Nederlandse holding een lid benoemd wordt op aanbeveling van de COR, de zogenaamde werknemerscommissaris.

Het positieve advies van de COR is mede mogelijk gemaakt door een sociaal akkoord dat Koninklijke Hoogovens en vakverenigingen hebben gesloten.

Enkele hoofdpunten uit dit akkoord zijn: * Hoogovens is ervan overtuigd dat met de fusie de basis voor continuïteit wordt verstevigd; in het bijzonder zal de werkgelegenheid op de langere termijn worden versterkt.

* Alle bestaande collectieve en individuele afspraken met betrekking tot Hoogovens-activiteiten, zowel in Nederland als daarbuiten, worden gerespecteerd. Zo blijven de afspraken in het kader van de nieuwe tweejarige CAO (tot april 2001) voor de Sociale Eenheid IJmuiden, alsmede het werkgelegenheidspact voor een periode van vijf jaar, onverminderd van kracht. De bestaande afspraken zullen ook van toepassing zijn op eventuele personele gevolgen van de fusie en volledig daarin worden opgenomen. Waar nodig zullen aanvullende afspraken tussen Hoogovens en vakverenigingen worden gemaakt.

* Koninklijke Hoogovens maakt een hoofdpunt van beleid, juist ook in deze fusie, om de werkgelegenheid en de employability van zijn medewerkers optimaal te bevorderen. Mede door toepassing van het beschikbare sociaal instrumentarium, wil Koninklijke Hoogovens het voorkomen van gedwongen ontslagen maximaal waarborgen.

* Binnen de nieuw te vormen onderneming zal op locatie-, nationaal-, business unit- en concernniveau adequaat vertegenwoordigend overleg komen. Dit zowel met betrekking tot intern overleg, als extern overleg met sociale partners. De nadere invulling en uitwerking hiervan zal in augustus 1999 van start gaan.

* Koninklijke Hoogovens onderschrijft het - blijvende - belang van veiligheid en gezondheid op de werkplek. Verder is Hoogovens voornemens de reeds voorgenomen gedragscode, met respect voor de plaatselijke gebruiken, in de nieuwe onderneming verder uit te werken.

De Raad van Bestuur van Koninklijke Hoogovens is verheugd dat door COR en vakverenigingen op constructieve wijze wordt meegewerkt aan de totstandkoming van de fusie met British Steel. Dit biedt vertrouwen voor een verder vruchtbaar overleg en samenwerking in de nieuw te vormen onderneming.

Voor meer informatie

Koninklijke Hoogovens, Corporate Communication, 0251 - 493107 Centrale Ondernemingsraad, George Backer, voorzitter, 0251 - 495114 FNV Bondgenoten, Jos Duynhoven, concernbestuurder, 06 - 22245018 CNV Bedrijvenbond, G. Mastenbroek, bestuurder, 023 5626667 De Unie, A. v.d. Molen, bestuurder, 023 5563100 VHP, G. Sweys, bestuurder, 030 6394811

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...

GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening
GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening BRUSSEL -(BUSINESS WIRE)- De GSMA maakt zich ernstige zorgen om de herziene...