Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Breda: Rookmelders vervangen nu al brandwerende deuren

Datum nieuwsfeit: 17-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

ROOKMELDERS IN PLAATS VAN BRANDWERENDE DEUREN

Vooruitlopend op de aanpassing van het Bouwbesluit 2000 staat de gemeente het nu al toe om rookmelders in nieuw te bouwen woningen te plaatsen als vervanging van de vereiste brandwerende deuren. Wanneer de rookmelders aan de gestelde eisen voldoen is deze voorziening net zo brandveilig als brandwerende deuren. Voor bestaande woningen heeft dit besluit geen gevolgen. De wijziging van het Bouwbesluit waarin dit geregeld wordt, komt volgens de planning van het Ministerie in de loop van 2000. Vanaf dan is het zelfs verplicht om rookmelders in nieuwe woningen aan te brengen in plaats van brandwerende deuren.

De rookmelders die in plaats van brandwerende deuren worden toegepast, behoren aan een aantal eisen te voldoen. Zo dient op iedere verdieping op de overloop een rookmelder te worden geplaatst. De rookmelder moet aangesloten zijn op het lichtnet en mag niet alleen op batterijen werken. Daarnaast zijn er eisen gesteld aan de plaats van de rookmelder in de ruimte en de manier van aansluiten op het elektriciteitsnet. De rookmelder in nieuwe woningen moet voorzien zijn van een goedkeuringsvignet van het Keurmerkinstituut Consumentenproducten.

Bij de balie Bouwen, Wonen en Bedrijven in het Stadskantoor is informatie beschikbaar over de eisen waaraan de rookmelders moeten voldoen.

Als het Bouwbesluit 2000 ingaat, wordt het toepassen van rookmelders in nieuwe woningen verplicht. Vanaf dat moment mag in nieuwe woningen de loopafstand van de toegang van een kamer tot aan de voordeur (of tuindeur) niet meer dan 15 meter zijn. De lengte van de vluchtweg is op deze wijze beperkt gehouden zodat het bij brand mogelijk is om de woning binnen korte tijd te verlaten. In extreme gevallen kan de brandweer dan iemand uit een woning redden.

Breda, 14 juli 1999

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie