Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vrije Universiteit ontwikkelt 'sprekende bijsluiter'

Datum nieuwsfeit: 17-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

(veb@dienst.nl)

Vrije Universiteit ontwikkelt 'sprekende bijsluiter'

Een 'sprekende bijsluiter' bij antidepressiva vergroot de kans van welslagen van de behandeling. Onderzoek van de Vrije Universiteit toont aan dat gesproken informatie op cassettes of cd's, al dan niet in combinatie met folders, patiënten met depressieve klachten motiveert om de voorgeschreven therapie beter te volgen. Informatie die door de arts in de spreekkamer wordt verstrekt en voorlichtingsfolders hebben minder effect, waarschijnlijk omdat patiënten met depressieve klachten kampen met concentratieverlies en gebrek aan interesse.

Op grond van deze uitkomsten heeft de VU een cd ontwikkeld met informatie over het ontstaan van een depressie en de behandeling daarvan. De cd is in een vervolgonderzoek door artsen verstrekt aan depressieve patiënten. Door middel van vragenlijsten konden de patiënten hun mening geven over de inhoud van de cd. Patiënten reageerden zeer positief op de cd. Aan het onderzoek, dat in opdracht van geneesmiddelenfabrikant Wyeth-Lederle werd uitgevoerd, hebben ruim drieduizend patiënten en circa vijfhonderd huisartsen en psychiaters deelgenomen.

æGesproken informatie die de patiënt en zijn familie in de eigen, vertrouwde omgeving kan beluisteren op zelf te bepalen tijdstippen, blijkt de patiënt zeer aan te spreken. Het is alsof je de arts mee naar huis neemtÆ, aldus onderzoeker dr. J.B. Deijen. De patiënteninformatie op cd kan gratis door de arts worden meegegeven aan patiënten die het antidepressivum Efexor (XR) krijgen voorgeschreven. De cd is in principe verkrijgbaar bij alle Nederlandse huisartsen en psychiaters.

Ten minste 750.000 Nederlanders lijden aan depressies. Jaarlijks bezoeken 350.000 van deze mensen hun arts met depressieve klachten. Een succesvolle (farmaco)therapie betekent niet alleen minder leed voor de patiënt en zijn omgeving, maar is ook kosteneffectief omdat patiënten minder snel een beroep hoeven te doen op klinische zorg.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie