Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Initiatieven MIAT tijdens Gentse Feesten

Datum nieuwsfeit: 18-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent


Gentse Feesten
Speciale aandacht voor drie activiteiten in het MIAT1. VERTELLEN OVER KEIZER KAREL.

Vertelcyclus over "Keizer Karel en Gent" op 18, 19, 21, 23 en 24 juli, telkens om 14.30 uur in het MIAT, Minnemeers 9, 9000 Gent.

Het jaar 2000 wordt het Keizer Kareljaar. Tentoonstellingen en evenementen volgen elkaar vanaf september 1999 in een snel tempo op. Er dreigt nog nauwelijks tijd te zijn om stil te staan bij de man zelf en bij de tijd waarin hij leefde. Hoe was zijn relatie tot de vrouwen? Hoe reageerde hij op de opstand van de Gentenaars in 1539? In welke mate was hij betrokken bij de oprichting van een Armenkamer in Gent? Welke was de rol van de rederijkers en hun toneelwedstrijden? Al deze vragen komen aan bod tijdens de vertelcyclus die in het MIAT wordt opgezet in de periode van de Gentse Feesten. Het worden geen klassieke lezingen met veel academisch gedoe over de hoofden van de mensen heen. Aan de sprekers werd gevraagd zo eenvoudig mogelijk te vertellen over "Karel en zijn tijd".

René De Herdt, auteur van het boek "Je mettray Paris dans mon Gandt. Keizer Karel en Gent", met tekeningen van Gaston De Smet, zet op
zondag 18 juli om 14.30 uur de reeks in met het "Keizer Karel, wereldburger". Hij situeert Karel in zijn tijd, de tijd van ontdekkingen, van het zilver en goud van de Azteken, van de renaissancepausen, van Erasmus, Luther en Calvijn. In dit kader wordt ook Gent gesitueerd, waar Karel op 24 februari 1500 werd geboren. De Herdt volgt dan het leven van de vorst vanaf de geboorte tot zijn dood.

Jozef Leeman verdiept zich in het leven van de vrouwen die Karel omringden (op maandag 19 juli om 14.30 uur) : Karels zuster Eleonora met dat typisch Habsburgse gelaat; het fuifnummer Maria; de mooie, doch ongelukkige Isabella. Waren ze enkel maar pionnen in Karels wereldpolitiek? Ook zijn dochters Maria en Johanna werden uitgehuwelijkt met het oog op machtsverwerving in Europa. En hoe zat het met de Oudenaardse tapissiersdochter Jeanneke Van der Gheynst, die hem een felle spruit, de latere landvoogdes Margaretha van Parma baarde?

Johan Decavele, directeur van de Dienst Culturele Zaken en auteur van het boek "Keizer tussen stropdragers. Karel V 1500-1558" is wellicht de eminentste Karel-kenner.Hij vertelt in "Opstand en straf" op
woensdag 21 juli om 14.30 uur over de ruige Gentse opstand, over de tocht van Karel doorheen Frankrijk, over de inname van Gent, de schrik die de Gentenaars om het hart sloeg, toen ze bemerkten dat het menens was, en daarna over de felle bestraffing door de keizer. Hij verhaalt echter ook hoe Gent een totaal nieuw stadsbestuur kreeg: in die vorm zou het gedurende drie eeuwen het beleid van de stad bepalen.

Conservator van het Stadhuis, Geert Van Doorne, heeft het op vrijdag 23 juli om 14.30 uur over de oprichting van de Armenkamer in het Stadhuis van Gent. Het snel groeiende aantal werklozen, bedelaars, armen en vagebonden bracht het stadsbestuur ertoe de armenzorg in 1535 radicaal te hervormen, onder meer door bedelarij te verbieden. Valide armen werden verplicht te werken en de organisatie van de armensteun werd verbeterd.

De bekende Gaby Rabau, stadsgids en toneelhistoricus, verhaalt tenslotte op zaterdag 24 juli om 14.30 uur op zijn eigen beproefde manier over de "rederijkers" en de rederijkerskamers. Gent had er niet minder dan vijf, waarvan de Fonteyne en Jhesus metter Balsemblomme, wellicht bekend in de oren klinken. Deze toneelverenigingen zorgden indertijd in belangrijke mate voor het culturele leven in de stad. Geen wonder dus dat ze een grote invloed hadden op de bevolking en dat ze door de overheid, in een tijd toen "protestanten" alom aanwezig waren, nauwlettend in de gaten werden gehouden.

Al deze lezingen zijn gratis en vinden plaats in het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT), Minnemeers 9 (nabij Baudelopark, Congobrug en NT2), op de aangeduide data, telkens van 14.30 tot 15.30 uur. Na de lezingen is er gratis café chantant met optreden van het Gents Netje, die een typische keuze brengt van Gentse liedjes uit de industriële periode. Koffie en dranken ter plaatse.


2. UITZONDERLIJKE BOOTTOCHT NAAR ONS INDUSTRIEEL ERFGOED.

Gent - in het Keltisch Ganda of samenvloeiing - UIT het water geboren, is ook vandaag nog een stad OP het water. De beste manier om onze stad te bewonderen gebeurt vanop de nog talrijke waterlopen die haar dooraderen. Dit bewijst het groeiend succes van het Gents watertoerisme.
Het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT) kon in zijn Gentse Feestenprogramma zijn trouwe bezoekers dan ook een ongewone kijk op het Gents industrieel erfgoed aanbieden ! Per boot langsheen een nog niet toeristisch ontsloten traject krijgt de deelnemer een overzicht van 150 jaar industrieel Gent.
Het industriële Gent heeft zich immers in de negentiende eeuw, afhankelijk van water, langsheen zijn waterlopen ontwikkeld : herinneringen aan industrie, kanalen, schepen en scheepswerven, bruggen, sluizen, water- en windmolens, blekerijen, ververijen, vlas- en katoenfabrieken, brouwerijen, papiermanufacturen... Men vaart langs de Voorhoutkaai en dan langs de Visserij, de Keizersvest, de Muinkschelde en de Ketelvest, naar het eindpunt Recollettenlei. Een panorama vanuit een gezichtshoek die zelfs de geboren en getogen Gentenaars onbekend is.
Mis daarom deze unieke boottocht niet : het aantal plaatsen is beperkt!
Vertrek op maandag 19 en zaterdag 24 juli om 10 uur stipt aan het MIAT, Minnemeers 9.
Duur ongeveer 2 uur. Kostprijs 400 frank. Voorinschrijving aan de balie van het MIAT noodzakelijk (tel. 223 59 69). Gelegenheid tot voorafgaande (vrije) deelname aan het Middeleeuws of Lieven Bauwens ontbijt (220 - 300 frank). Iedereen welkom ! (De inrichting berust bij VIAT vzw).


3. HET MIAT RESTAUREERT EEN "HOLLANDER" !

Met een "hollander" wordt bedoeld : het belangrijkste restant van een (zelfs op Europees niveau) unieke - vroeg-industriële papiermachine. Hollanders waren op het einde van hun Gouden Eeuw de uitvinders van deze pulp- en roerkuipen : vandaar de naam ...
Eens vormden deze machines het (letterlijk) kloppend hart van een niet zo onbelangrijke Vlaamse papiernijverheid waarvan Gent hét centrum was.
Tot op de dag van vandaag wrochten Hollanders uit gietijzer en staal de noodzakelijke papierpap voor luxepapier. Maar voor een exemplaar in de vorm van een arduinen roerkuip van een respectabele 4 ton moeten we wel teruggaan tot de tweede helft van de achttiende eeuw ! De ontdekking ervan in een Gentse binnentuin in 1992 en de aansluitende reddingsoperatie vormde al een gebeurtenis op zich. Dat maakt de nu aangevatte restauratie van het MIAT-exemplaar tot een must !
En daar komt héél wat bij kijken. Reiniging, ontmossing, herplaatsen van losse stukken met epoxylijm, ontbrekende delen reconstrueren met vulmortel, afwerking met epoxy reparatiemortel op kleur (arduin) ... De vakkundige restauratie, een werk van lange adem, zal een aanvang nemen tijdens de Gentse Feesten. Dagelijks kunnen de werkzaamheden worden gevolgd in de museumtuin van het MIAT en zal aan de geïnteresseerden uitleg worden verschaft. Toegang vrij.

Informatie :

Museum voor Industriële Archeologie en Textiel Minnemeers 9
9000 Gent
tel. (09)223 59 69 - fax (09)233 07 39
e-mail: (museum.miat@gent.be)Last modified on: 25/06/99 - Copyright © 1999 STAD GENT.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...