Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Advies privacycommissie over beloningen gemeente Groningen

Datum nieuwsfeit: 19-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws Gemeente Groningen

Advies privacycommissie over verstrekken gegevens inzake beloningen

19 juli 1999

Het college van B&W heeft de privacycommissie advies gevraagd over het verstrekken van gegevens uit de personeelsregistratie aan de gemeenteraad. Aanleiding voor dit advies is de vraag van de gemeenteraad om informatie over medewerkers van de gemeente Groningen die een bonus hebben gekregen in het afgelopen jaar.

De privacycommissie is van mening dat artikel zes van de Wet Persoonsregistraties geen beletsel vormt voor het verstrekken van de gevraagde persoonsgegevens aan een of meer leden van de raad. Dit artikel luidt: 'Binnen de organisatie (...) worden uit een persoonsregistratie slechts gegevens verstrekt aan personen die ingevolge hun taak die gegevens mogen ontvangen'. Volgens de commissie brengt de taak van de raad immers met zich mee dat hij moet kunnen kennisnemen van de in de gemeentelijke registraties opgenomen gegevens, voor zover dat voor de goede uitoefening van zijn taak redelijkerwijs noodzakelijk is. De commissie vindt dan ook dat de gegevens verstrekt kunnen worden onder oplegging van geheimhouding aan de fractievoorzitters.

De commissie constateert tot slot dat het in het maatschappelijk verkeer steeds gebruikelijker wordt om meer openheid te geven over de beloning van hoge functionarissen en dat landelijke wetgeving op dit vlak voor de private sector in voorbereiding is. De commissie stelt zich op het standpunt dat een dergelijke openheid per definitie in het openbaar bestuur aanwezig moet zijn. Met name als het hierbij gaat om informatie die de raad nodig heeft voor het uitoefenen van controle op het door het college gevoerde bestuur en de daarmee gemoeid zijnde uitgaven.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 19 juli 1999.

Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie