Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Graz levert Europese Chrysler Voyagers

Datum nieuwsfeit: 19-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Chrysler Nederland

19 juli 1999

Graz levert Europese Voyagers

De Chrysler Voyager is in Europa zo'n populaire auto, dat de productie van de voor ons werelddeel bestemde auto's ook ter plekke plaatsvindt: bij Eurostar, de supermoderne autofabriek die wordt beheerd door DaimlerChrysler en SteyrDaimlerPuch. Per jaar komt hier vele duizenden ton staal binnen, om als 55 duizend Voyagers de fabriekspoorten weer te verlaten.

Een oppervlakkige bezoeker zou kunnen zeggen: een autofabriek is een autofabriek is een autofabriek. En of er nu Neons of Voyagers uit rollen, dat maakt op zich niet uit, het principe is hetzelfde. Als je echter in je leven zeker dertig verschillende autofabrieken hebt gezien, weet je dat geen twee fabrieken op elkaar lijken. En dat is een vreemde gewaarwording, want het eindproduct is overal in originele gelijk: een vervoermiddel, op vier wielen, voorzien van een motor, versnellingsbak, stoelen en een stuurwiel. Maar het proces dat wordt doorlopen vanaf de rollen staal die binnenkomen tot aan het eindproduct en de werkomgeving waarin dat gebeurt, is overal verschillend. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat moderne fabrieken, die zijn opgezet volgens de modernste productietechnieken, natuurlijk anders zijn dan fabrieken die al vijftig jaar bestaan. Het bekendste voorbeeld van zo'n moderne fabriek is de Smart-fabriek in de Franse Elzas, ook een onderdeel van het DaimlerChrysler-concern, waar de toeleveranciers op het fabrieksterrein hun eigen fabrieken hebben. Een ander voorbeeld van een heel moderne fabriek is Eurostar, waar in september 1991 de eerste auto's van de band rolden. Een heel schone, opgeruimde fabriek, waar tussen de lopende band zelfs planten staan. En denkt u nu niet dat de fabriek speciaal voor onze fotoreportage werd opgeruimd, want we zijn enkele maanden eerder ook geweest om een eerste indruk op te doen. De werknemers stralen het ook uit: dit is hun fabriek, waarop ze trots zijn, net als op de auto's die van de lopende band rollen.

De gehele inrichting van de fabriek zorgt ook voor een spontane netheid: alles is open en voor iedereen zichtbaar, de collegiale sociale controle is dus groot. Hier en daar zorgen voorraden nog voor een belemmering van het zicht, maar ook hier zorgt just-in-time levering voor een vermindering van de opslag, die mogelijk ten gunste komt van een derde lopende band, zodat de productiecapaciteit verder kan worden vergroot.

Op 25 maart vorig jaar verliet de kwartmiljoenste Voyager de fabriek, per jaar worden ongeveer 55.000 Voyagers geproduceerd. Al deze auto's worden onderworpen aan een korte rijtest op de eigen testbaan. Een gedeelte hiervan, door de computer bepaald, ondergaat een zware rijtest, een ander deel wordt aan het eind van de lopende band uitvoerig gecontroleerd aan de hand van ultramoderne meetapparatuur - ook deze auto's worden door de computer willekeurig gekozen. Er wordt in twee ploegen gewerkt door 1.650 werknemers, van wie ongeveer tien procent vrouw - maar aan de lopende band vormen zij slechts zes procent van het totaal.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie